Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U
Možemo i trebamo pomoći prirodi da čim duže sačuva ono što nam je dala.
Objavljeno: 30.12.2011. 20:37  
Kako ostati lijep i zdrav?
Kako ostati lijep i zdrav?
Možda nastojanja da vam lice ostane svježe i bez bora, oči sjajne, tijelo gipko i vitko, a kosa zdrava nisu donijele rezultate kakve ste željeli; zato vam preporučujemo staru ali i uvijek novu terapiju eteričnim uljima tzv. aromaterapiju lica i tijela.

Napisala: Andrea Bosanac, kozmetičarka

Eterična ulja okrepljuju obrambeni mehanizam organizma jer dezinficiraju, smiruju, te djeluju blagotvorno na upale. Također potiču izlazak otrovnih tvari iz tijela i protok energije u samim stanicama. Zato aromaterapiju tijela upotrebljavamo za opuštanje, osvježavanje, izlučivanje otrovnih tvari pomoću znojenja, okrepljenje mišićnog sustava, razbijanje masnoće u stanicama te kompaktiranje - zgušćavanje kože.

Kod aromaterapije se služimo kombinacijama shiatsu masaže, limfne drenaže i klasične sportske masaže. Svako od eteričnih ulja ima svoju funkciju. Kvalitetu njihovog djelovanja poboljšat ćemo masažom, jer na taj način postižemo maksimalno upijanje, te omogućujemo eteričnim uljima da djeluju i u stanicama. Stimulacijom znojenja pospješujemo odvođenje otrovnih tvari iz organizma. Nakon što smo pročistili organizam, ponovno nanosimo eterična ulja koja masažom dobro utrljamo i tako omogućimo njihovo djelovanje slijedećih 4 do 5 sati.

Naravno, tu su i kontraindikacije kao što su problemi sa srcem, operacija bubrega i srca, visoki krvni tlak, šećerna bolest, trudnoća i karcinom.

Iako postoji nekoliko stotina vrsta eteričnih ulja u trgovinama ih možete naći tek oko 120. Neka ulja su se kroz stoljeća dokazala posebno u kozmetici: pinija, ružmarin, lavanda, kamilica i naravno ylang-ylang. Isto tako mnogostruki su i načini tradicionalnih primjena. Arome se mogu udisati, namazati na kožu, koristiti s parom ili za obloge lica.

Djelovanje na kožu nije jedina svrha kozmetičkog aroma tretmana. Mora se koristiti i opuštajuće ili nadražujuće  djelovanje na dušu, jer ljepota dolazi i iznutra. Arome tj. eterična ulja iz biološki kontroliranog ili biološkog uzgoja, dodatno su aktualne zbog problematike alergija. U usporedbi s drugim kozme­tičkim sirovinama arome su vrlo čiste. Alergičari ih u većini slučajeva mogu koristiti bez razmišljanja. Bitna je korektna metoda tretmana jer se arome nikada ne smiju stavljati izravno na kožu. Njegujuće bazične kreme služe kao nenadražujuća nosilačka baza.   

Možemo i trebamo pomoći prirodi da čim duže sačuva ono što nam je dala. To činimo trajnom i primjerenom njegom u kozmetičkom salonu uz pomoć stručnih osoba, ali i redovitom njegom kod kuće kvalitetnim kozmetičkim preparatima.

  isprintaj članak