Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Iskoristite džepove jakne ili kaputa i napunite ih dodatnom odjećom
Objavljeno: 03.02.2021. 08:14  
Kako pravilno pakirati stvari za put
Kako pravilno pakirati stvari za put

Zračna luka Incheon, Seoul, Republika Koreja (slikao: Željko Marušić)

Spakirati potrebno i pravilno zaista je umjetnost. Osobito ako sve stane u jednu putnu torbu ili kovčeg pa se pri tome još uštedi na zrakoplovnoj karti.

Osnovno je pravilo da nešto zaista veliko poput zimskog kaputa, debele jakne ili vjetrovke ponesete sobom u zrakoplov. Uštedjet ćete prostor, a to malo truda se isplati kako ne niste trebali ponijeti dodatnu prtljagu što kod prijevoza zrakoplovom može biti skupo. Istovremeno iskoristite džepove u tom odjevnom predmetu i napunite ih dodatnom odjećom.

Kod izbora odjeće birajte gornje dijelove, koji se inače brze prljaju i treba ih često zamijeniti drugim majicama, košuljama i slično, koje ćete moći posložiti s donjim dijelom odjeće – hlačama ili suknjom.

Ne nosite na put više od tri košulje, pet majici, dvoje hlača, jedne vjetrovke i jedne veste ili džempera.

Od obuće ponesite samo najpotrebnije, a to su japanke za plažu (!!!), neke sandale ili natikače, jedne tenisice (dogodili im se što, uvijek u odredištu možete kupiti neku jeftinu zamjenu), te udobne cipele.

Od donjeg rublja ponesite gaće za 2/3 putovanja i potkošulje također. Računajte da ćete biti u prilici oprati ih ili predati na pranje. Prilikom pakiranja ih rolajte i tako složite. Manje će se izgužvati i zauzet će daleko manje prostora u putnoj torbi. Ostajete li na putu tjedan dana ponesite sedam pari čarapa. Toliko će ih biti dovoljno i za deseto- ili petnaestodnevno putovanje budući da ih je lako oprati.

Dobro zapamtite da vas u svakom hotelu očekuju osnovne higijenske potrepštine u kupaonici (šampon i regenerator za kosu, gel za tuširanje i mlijeko za tijelo) pa ne pretjerujte s ponesenom kozmetikopm. Toaletne popretpštine, cipele i druge manje predmete stavljajte u torbu između rolane odjeće, a u cipele možete staviti čak i kozmetiku. Smanjit ćete mogućnost oštećenja cipela pritiskom drugih kovčega i putnih tobi na vaš, a istovrmeno uštedjeti prostor u njemu.

  isprintaj članak