Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Varun Dhawan, glumac - milijunaš, podijelio emotivnu objavu povodom 8 godina u Bollywoodu
Hvaljeni bollywoodski glumac Varun Dhawan začas je postao jedna od glavnih zvijezda u gradu B-Town. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zahvaljujući većem broju testiranih osoba i u Hrvatskoj se otkriva sve više zaraženih covidom-19
Objavljeno: 16.10.2020. 00:46  
Kako prepoznati bolest covid-19
Kako prepoznati bolest covid-19

Zahvaljujući većem testiranju i u Hrvatskoj se otkriva sve više zaraženih covidom-19. Razliku između zaraze korona virusom i sezonske gripe teško je uočiti na prvi pogled za laike, ali i za medicinsko osoblje. Međutim, postoje određene jedinstvene prodajne točke koje ukazuju na zarazu koronavirusom.

Uz dostupne načine ispitivanja, prisutni simptomi također ukazuju koja bolest može biti uzrok simptoma. Jer osim nekoliko sličnosti, postoje i razlike.

 

Prijenos virusa

Virusi gripe i korona virusi prenose se od osobe do osobe na sličan način, uglavnom kapljicama koje izlaze iz nosa i usta, posebno kada netko kašlje, kihne ili govori. Ako druga osoba udahne takve kapljice u zraku, postoji mogućnost zaraze. Zaraza je moguća i dodirivanjem zaraženih površina, dodirivanjem usta, nosa ili očiju. Budući da je covid-19 nova bolest, jedva da ima imuniteta među stanovništvom, zbog čega je SARS-CoV-2 mnogo zarazniji od virusa gripe.

 

Česti isti simptomi covida-19 i gripe

Česti isti simptomi covida-19 i gripe su vrućica, kašalj, kratkoća daha, umor, grlobolja, curenje ili začepljen nos, bol u tijelu, glavobolja.

 

Razlike kod covida-19

Neki ljudi s covidom-19 razvijaju i druge simptome. Tako bolesnici s covidom-19imaju više proljeva, mučnine i povraćanja. Promjene su i u osjećaju mirisa ili okusa. Također zbunjenost nije neuobičajena kod covida-19. Čini se da covid-19 utječe na više organa u tijelu negoli gripa.

 

Covid-19 traje duže od gripe

Postoje i razlike u trajanju bolesti. Simptomi gripe u pravilu traju četiri ili pet dana, ponekad čak i sedam dana. Međutim, bolest covid-19 traje u prosjeku deset dana, pa čak i duže ako je tijek teški.

 

Komplikacije od gripe i covida-19

Komplikacije se mogu pojaviti kod obje bolesti. I gripa i covid-19mogu dovesti do upale pluća, sindroma akutnog respiratornog distresa i upale srca, mozga ili mišićnog tkiva. Opasnost od komplikacija veći je u starijih osoba i kod osoba s kroničnim bolestima. Kod covida-19 postoje dodatne komplikacije poput pojave krvnih ugrušaka i multisistemske upala.

 

Kada nema simptoma, ali dolazi do zaraza

Ono što je opažane kod covida-19su takozvani" događaji superspreadinga ", u kojima zaražena osoba odlazi na sastanak ili zabavu, ali ne mora nužno pokazivati ​​simptome čime i dalje prenosi virus mnogim ljudima u svom okruženju.

 

U slučaju sumnje obratite se liječniku

Samo test može pružiti prilično pouzdanu razliku. Ukoliko sumnjate da ste zaraženi obratite se liječnik. Nije važno je li to gripa ili covid-19. 

________________________

Važna napomena: Ovaj je članak samo općeniti ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak