Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kultura čaja u Rusiji neodvojiva je od samovara
Objavljeno: 09.05.2021. 08:18  
Kako prepoznati pravi ruski čaj
Kako prepoznati pravi ruski čaj

Dobar ruski čaj ne smije puštati boju ako ga propustite (procijedite) kroz lanenu krpu. Samo obojen čaj pušta boju.

Ukusan čaj ćete dobiti samo od poparenih listova, a nikada ako čaj ključa. Stoga ruski čaj valja pofuriti ključalom vodom, pokriti poklopcem, a kada čaj požuti rastočiti ga u šalice. Najbolje ga je pripremiti u samovaru.

Izumljen početkom 18. stoljeća, ovaj ključni alat za pripremu čaja široko je prihvaćen jer je čaj postao svakodnevno piće među svim društvenim slojevima.

Samovar - kojeg se još uvijek koristi u Rusiji, posebno na selu, veliki je čajnik koji sadrži nekoliko litara vode održavane na pravoj temperaturi. Nezaboravni opisi vremena čaja, s cijelim obiteljskim okupljanjem oko samovara, mogu se naći u remek-djelima ruske književnosti 19. i 20. stoljeća.

Prvotno je u središnjem dijelu samovara bio zapaljen komad ugljena za proizvodnju tople vode: samovari su sada električni, s termostatom koji regulira temperaturu vode prema različitim vrstama čaja. Čajnik u kojem je pripremljen koncentrat čaja (zavarka), s priličnom količinom listova čaja i malom količinom vode, stavlja se preko samovara i održava toplim.

Za posluživanje čaja, svatko dobiva malu količinu zavarke koju se razrijedi sa željenom količinom vode iz cijevi, ovisno o osobnom ukusu. Čaj ide uz šećer ili karakteristični Varenye, voćni kompot u sirupu kojeg se priprema s višnjama, bobicama malina ili jagodama, dok na selu još uvijek preživljava naviku pijenja čaja kroz grumen šećera koji se drži između zuba. 

Uz grickalice i sireve, tradicionalne slastice koje se nude uz čaj su bubliki, baranki i sushki, razne pokladnice različitih tvrdoća, koje ponekad treba podliti tekućinom.

  isprintaj članak