Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
I zadnji dan boravka ima svoja pravila
Objavljeno: 24.06.2012. 17:46  
Kako rezervirati hotelsku sobu?
Kako rezervirati hotelsku sobu?

Možete to učiniti usmeno ili pisano. Svakako trebate navesti točan datum dolaska, posebice je važno reći vrijeme dolaska (hotelska soba se uobičajeno čuva do 18 ili 20 sati) i duljinu trajanja korištenja usluge. Kako biste bili sigurni da je rezervacija prihvaćena i pravilno shvaćena smještaj rezervirajte putem telefaxa ili elektronskom poštom i zahtijevajte pisanu potvrdu koju vam hotelijer ima pravo naplatiti, no to mu ne preporučamo.

 

Kako otkazati rezervaciju?

U današnjim uvjetima u bilo koje vrijeme. Prema ugostiteljskim uzancama hotelijer ima pravo tražiti naknadu nastale štete. Niste je dužni platiti ako rezervaciju otkažete:

- do 12 sati prvog dana ukoliko je riječ o rezerviranom boravku od dva dana;

- dva dana prije korištenja usluge ukoliko ste rezervirali smještaj u trajanju od tri do sedam dana;

- sedam dana prije počeka usluge ako ste namjeravali boraviti dulje od sedam dana.

 

Može li hotelijer otkazati rezervaciju?

Načelno ne. No ako niste stigli do 18 sati, a niste rekli da ćete stići kasnije, tada ima pravo sobu izdati drugom gostu. Ukoliko ste uplatili predujam dužan je sobu čuvati praznu do sutradan u podne.

 

Kakvu kakvoću smještaja hotelijer mora osigurati?

Upravo onakvu kakvu ste rezervirali u imenovanom objektu. Iznimno vas može smjestiti u drugi najbliži objekt iste ili više kategorije. Moguću višu cijenu smještaja/usluge i prijevoza snosi hotelijer. Pravo na naknadu štete ostvarujete samo u slučaju da ste smješteni u objekt niže od zahtijevane kategorije.

Ukoliko ste dobili dvokrevetnu ili višekrevetnu sobu, a rezervirana vam je jednokrevetna tada plaćate cijenu jednokrevetne sobe. U slučaju da nemate rezervaciju, a slobodne su samo dvo- ili višekrevetne sobe ugostitelj vam može naplatiti višu cijenu u određenim postocima. No bude li to zahtijevao radije promijenite hotel.

 

Smije li hotelijer zadržati osobne dokumente?

Ne smije! Hotelijer je dužan uzeti podatke gosta i odmah mu, a najkasnije nakon upisa u knjigu gostiju vratiti osobni dokument (osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu). Ni u kom slučaju nema pravo osobne dokumente gosta zadržati tijekom cijelog boravka gosta u smještajnom objektu.

 

Što su pansion i polupansion?

Dvije različite usluge. Pansion je usluga smještaja s uračunata tri obroka: zajutrakom, ručkom i večerom koji mogu biti klasično usluženi ili ponuđeni kao buffet stol (samoposluživanje). Polupansion je usluga u koju su uračunati noćenje, zajutrak i ručak ili večera. Koji će od ta dva obroka biti korištena u većini slučajeva odlučuje hotelijer budući da se današnja ljetovališna i zimovališna ponuda svodi na polupansion temeljen na večeri kao drugom obroku. U pojedinim hotelima, češće poslovnim, gost može birati da li će u okviru polupansiona koristiti ručak ili večeru.

Prilikom ugovaranja pansiona i/ili polupansiona pretpostavlja se da će gost koristiti tu uslugu najmanje tri dana. Prilikom kraćeg boravka hotelijeri zadržavaju pravo povećanja cijene. Uobičajeno je 20%.

Za obrok koji niste pravovremeno otkazali ne umanjuje se cijena usluge. No zato možete tražiti tzv. lunch paket prilikom odlaska na izlet i slično.

 

Što je uračunato u cijenu smještaja?

Po ugostiteljskim uzancama su uračunati:

- uporaba hotelske sobe sa svim sadržajima (o mogućim nadoplatama poput Pay-TV - televizijski programi koje se dodatno naplaćuje, hotelska uprava je dužna gosta upozoriti);

- uporaba dopunskih sadržaja poput hotelskog bazena, plaže i dječjeg igrališta.

 

Što nije uračunato u cijenu smještaja?

Nisu uračunati :

- boravišna pristojba i obvezatno osiguranje;

- usluga korištenja parkirališta danog drugome u koncesiju i korištenje garaže;

- pijenje napitaka ili jedenje jela iz sobnog bara;

- korištenje telekomunikacijskih usluga s time da treba napomenuti da je u većini slučajeva jeftinije koristiti vlastiti mobitel u hotelskoj sobi negoli telefonirati s hotelskog telefona;

- propitajte se jesu li osnovne usluge (sauna, bazen) wellnes centra smještenog u vašem hotelu uračunate u cijenu hotelske sobe.

 

Kako ostvariti popust?

Postoji nekoliko vrsta popusta. Neki su uobičajeni poput:

- popust za djecu do dvije godine starosti koja dijele krevet s roditeljima u iznosu 100% na cijenu noćenja s time da se hrana naplaćuje, ukoliko nije drugačije dogovoreno, po cjeniku;

- za djecu od dvije do sedam godina starosti, ako dijele krevet s roditeljima, naplaćuje se samo 30% od cijene smještaja, a za onu koja imaju svoj krevet naplaćuje se 50 do 70 posto od cijene, a hrana po cjeniku ili također s popustom;

- za djecu do 12 godina starosti uobičajeni popust je 50 posto od objavljenih cijena no odmah treba napomenuti da se do te dobne granice u nekim zemljama ništa ne plaća, a da je dobna granica djece da bi se dobilo 50% popusta čak 16 godina!

Treba napomenuti da se u svijetu, koji se sve češće primjenjuje i kod nas, djeci daje besplatan boravak ili još veći popusti. Ne smije se zaboraviti da je dijete dobar gost.

Popust se može dobiti i za duži boravak ili za korištenje nekih kartica s popustima. Treba pažljivo pročitati upute ili se propitati prije početka usluge za moguća ograničenja. Manji popust ili ne pružanje popusta prilikom plaćanja kreditnim karticama, otkazani ugovor između ugostitelja i izdavatelja kartice i sl.

 

Kako i kada platiti usluge?

Načelno se plaćaju po izvršenju usluge, dakle na kraju boravka. Ukoliko koristite neki objekt duže od sedam dana tada je uobičajeno plaćanje svakih sedam dana.

Hotelijer ima pravo tražiti plaćanje unaprijed ukoliko ste došli bez prtljage.

Ukoliko niste u mogućnosti platiti uslugu hotelijer ima pravo zadržati vaše stvari do namirenja duga.

 

Zadnji dan boravka

I taj dan ima svoja pravila. Načelno se mora najaviti odlazak do 10 sati, a soba napustiti do 12 sati. Svaki hotelijer, ovisno o načinu i vrsti poslovanja, ali i ovisno o vlastitoj gostoljubivosti, vlastitim odredbama može skratiti ili produljiti vrijeme napuštanja hotelske sobe.

 

Dnevni boravak

Riječ je o posebnoj usluzi kada gost sobu koristi samo tijekom dana ili postojeću sobu zadnji dan boravka koristi duže od propisanog vremena za napuštanje. U oba slučaja dužan je sobu napustiti do 18 sati.

 

Što u slučaju bolesti?

Hotelijer je dužan pozvati liječnika na vaš zahtjev i trošak. Ukoliko ste oboljeli od zarazne bolesti smije vam otkazati daljnji boravak.

 

Zaboravili ste stvari

Dogovorit ćete se s hotelijerom kako će vam ih dostaviti. U slučaju da vam ih iz nekih razloga nije mogao dostaviti ili ste mu nedostupni dužan je te stvari čuvati punih godinu dana od vašeg odlaska iz objekta.

 

Koje su odgovornosti gosta?

Gost je dužan ponašati se prema pravilima o kućnom redu. Isto tako je dužan namiriti štetu koja je nastala njegovom grubom nepažnjom ili hotimice.

 

Koje su odgovornosti hotelijera?

Daleko veće. Odgovara za sva oštećenja na stvarima unesenim u njegov objekt, dužan je čuvati novac i vrijednosne papire i isto tako odgovara za sva oštećenja na vašem automobilu parkiranom na hotelskom parkiralištu ili u hotelskoj garaži.

 

Smije li se iz hotelske sobe iznijeti izloženi prospekti i časopisi?

Sav promidžbeni materijal u hotelskoj sobi namijenjen je boljem informiranju gosta s namjerom da se ugodno osjeća, ali i da dodatno potroši novac. Hotelijer bi trebao biti sretan ako gost sobom ponese taj materijal jer će se vjerojatno hvaliti pred prijateljima ili poslovnim partnerima gdje je bio. A to je najbolja i najprofitabilnija promidžba.


  isprintaj članak