Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Glazba neka bude razumno glasna
Objavljeno: 09.08.2013. 00:07  
Kako sačuvati glasnice u svakodnevnom životu
Kako sačuvati glasnice u svakodnevnom životu

Smanjite naprezanje dok vodite sat aerobica sljedeći ove preporuke:

1. Skratite izdavanje uputa prilikom vođenja sata koliko god možete: “Hajdemo sada svi zajedno grejp na desno”, kažite jednostavno “Grejp desno”. Koristite znakove rukom kako biste smanjili glasovne upute i izbjegavajte vikanje.

2. Uzimajte vodu tijekom sata kao i cijelog dana: grkljan koji se pravilno vlaži je zdraviji grkljan. Zlatno pravilo uzimanja tekućine je četvrt listre za svaki sat dnevno u budnom stanju.

3. Glazba neka bude razumno glasna, a jačinu mikrofona podesite tako da vas se može čuti preko glazbe, bez da podižete glas. Ako ne upotrebljavate mikrofon, vrlo je važno smanjiti jačinu glazbe da vas se može čuti i bez vikanja. Najbolje je kupiti vlastiti mikrofon. No nemojte misliti da će vas uporaba mikrofona zaštititi od povreda, osim ako ste vježbali pravilne glasovne tehnike. Nedavne studije pokazale su da uporaba mikrofona nije vjerodostajan čimbenik za vjerojatnost povrede glasovnog aparata.

4. Kontrolirajte disanje dok držite sat: udahnite prije svake nove upute i prestanite pričati prije negoli ostanete bez daha. Uvijek je bolje ponovno udahnuti i zatim dovršiti ono što ste htjeli reći.

5. Kako biste izbjegli glasovni stres, obratite pažnju na signale upozorenja svog tijela: osjećate li napetost glasnica (izražene žile na vratu) dok govorite? Povisujete li jačinu glasa kako vam se povećava entuzijazam? Imate li običaj zaviknuti da bi potaknuli grupu? Svi ovi čimbenici pridonose većoj mogućnosti oštećenja glasnica. Nemojte izdavati naredbe i naprezati se istovremeno. Npr. nemojte govoriti dok radite trbušnjake, sklekove ili slične naporne nevetrikalne vježbe. Te aktivnosti mogu utjecati na preveliko opterećenje glasnice. Dugotrajnom zloupotrebom glasnica može doći do nastajanja vokalnih nodula - zadebljanja na glasnicama koja im onemogućavaju normalnu vibraciju, a samim tim i normalan govor.

Ukoliko primjetite da vam je glas disfoničan, imate bolove u grlu koji se povećavaju proporcionalno uporabi glasnica, a smanjuju nakon odmora (vikend), posjetite liječnika koji će vam ovisno o veličini problema dati uputstva o čuvanju glasnica, odnosno preporučiti vam logopeda ili fonetičara na daljnju obradu.


  isprintaj članak