Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Putne torbe i kovčege snimite mobitelom!
Objavljeno: 02.05.2017. 11:01  
Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?
Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?

Kako smanjiti mogućnost gubitka prtljage?

 

- U zračnu luku dođite barem sat vremena prije polijetanja zrakoplova kako biste bili sigurni da će putne torbe biti ukrcane.

- Ponesite onoliko torbi koliko to dozvoljava zrakoplovna tvrtka.

- Kada morate presjedati tijekom puta, pazite da između presjedanja ostane dovoljno vremena da se prtljagu stigne prekrcati u drugi zrakoplov.

- Nikada ne ostavljajte prtljagu bez nadzora: uvijek pazite na nju.

- Na torbe stavite naljepnice na koje ispišite svoje ime, adresu i telefonski broj.

- Čuvajte potvrde koje vam izda zrakoplovna tvrtka prilikom predaje prtljage kako bi je lakše pronašli u slučaju gubitka.

- Ukoliko vaš modni stil to može podnijeti, kupite torbe jarkih boja ili na standardne torbe polijepite trake ili naljepnice jarkih boja. Lakše ćete ih naći, a i mogući kradljivci znaju kako će biti lakše primijećeni ukoliko nose tako prepoznatljivu prtljagu.

- Maknite sve etikete sa starih putovanja, kako ne biste usmjerili prtljagu na vaše prošlo odredište.

- Pobrinite se da nove etikete s vaših torbi imaju točne podatke o zrakoplovnoj tvrtki s kojom putujete, kao i da je točno ispisano željeno odredište.

- Trebali biste označiti kovčege i s vanjske i s unutrašnje strane u slučaju da se vanjska etiketa otrgne.

- Na etiketu napišite i podatke o hotelu u kojem planirate odsjesti, s nadnevcima boravka kako bi vas lakše kontaktirali u slučaju gubitka.

- Obratite pažnju na vrstu prtljage koju nosite kako biste je lakše mogli opisati u slučaju gubitka. Opis "srednje velika crna najlonska torba" vjerojatno opisuje polovicu prtljage u zrakoplovu. Znanje marke, veličine, boje, materijala i osobnih znakova (naljepnica, privjesak i sl.) pomoći će pri traženju. Naravno, sve je to najlakše snimiti mobitelom!

- Ukoliko putujete s prijateljem, dogovorite se da jedan kod drugoga spakirate nekoliko svojih stvari. Tako ćete, ukoliko i dođe do gubljenja prtljage, imati osnovne potrepštine dok se ona ne nađe.

- Raspitajte se kod prijatelja te izbjegavajte zrakoplovne tvrtke poznate po gubljenju prtljage.

- Kad stignete na odredište, saznajte gdje će se vaša prtljaga biti istovarenai. Obično je potrebno neko vrijeme da ona stigne na mjesto, no možda ćete se i vi negdje zadržati. Ne morate trčati, no pametnije je da dođete tamo na vrijeme i pričekate torbe nego da one moraju čekati vas. Zapamtite: one dolaze na pokretnoj vrpci i bilo tko ih može uzeti. I kako bi netko u toj gužvi, ako vas nema, mogao posumnjati u kradljivca i spriječiti ga da uzme torbe?

- Ne mora se uvijek raditi o kradljivcima. Događa se da drugi putnik, sličnih torbi, zamijeni vašu prtljagu svojom. Ukoliko vaših torbi nema, odmah obavijestite zrakoplovnu tvrtku.

- Budući da su mnoge torbe jako slične, odmah provjerite je li prtljaga koju ste preuzeli zaista vaša.

- Pregledajte torbe i ukoliko primijetite da vam neki komad prtljage nedostaje ili je oštećen obavijestite o tome azrakoplovnu tvrtku prije negoli napustite zračnu luku.

- Nakon odlaska iz aerodroma, nadzirite prtljagu sve dok se ne smjestite u hotelu. Taxi, iznajmljeno vozilo, minibus na liniji zračna luka - centar pa čak i hotelsko predvorje idealna su mjesta za gubljenje prtljage.

- Nemojte samo pretpostaviti da će vam vozači istovariti svu prtljagu, možda se žure natrag u zračnu luku pa nešto zaborave.

- Nemojte pretpostaviti da možete ostaviti prtljagu u hotelskom predvorju i da će je već netko od osoblja dostaviti u vašu sobu.

- Organizirani prijevoz iz zračne luke staje na nekoliko mjesta pa se može dogoditi da netko od putnika zabunom uzme vaše torbe.

 

Što učiniti ukoliko torbe budu izgubljene ili zametnute?

- Podnesite prijavu prije nego napustite zračnu luku; neke će se prijave priznati isključivo ako su podnijete prije napuštanja zgrade!

- Ostavite dobar opis prtljage.

- Prilikom prijave dajte cjelokupne i točne podatke te plan putovanja kako za trenutnu, tako i za kućnu adresu.

- Hotel, odnosno smještajni objekt u kojem odsjedate obavijestite o situaciji, tako da mogu očekivati poziv ili dostavu.

- Saznajte kontakt osobu koju možete nazvati za daljnje informacije o prtljazi.

- Raspitajte se o politici zrakoplovne tvrtke prilikom gubitka prtljage. One bi trebale imati pisana pravila koja bi vam trebala pokazati. Sigurno želite znati što će se dogoditi ukoliko kupite zamjensku robu, a sljedeći dan se nađe vaša torba.

 

  isprintaj članak