Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Karipski ledeni san
Objavljeno: 03.07.2018. 11:24  
Karamelizirani parfe od limete
Karamelizirani parfe od limete

Karamelizirani parfe od limete

4 obroka, priprema oko 30 minuta (za zamrzavanje oko 4 sata)

 

Potrebno:

3 limete

100 ml mlijeka

3 žumanjka

90 g kristalnog šećera

250 slatkog vrhnja

30 g šećera od šećerne trske

 

Za ukrašavanje:

1 mango

 

Priprema:

1. Naribati koricu limete i iscijediti sok. Skuhati mlijeko s koricom limete. Kristalni šećer pomiješati sa žumanjcima, vruće mlijeko miješajući dodati u smjesu žumanjaka. Mješavinu staviti ponovno u posudu za kuhanje i miješajući je lagano grijati kako bi postigla gustoću. Ne je kuhati!

2. Kremu napuniti u posudu, dodati sok limete. Posudu s kremom staviti u hladnu vodu i miješajući je ohladiti.

3. Slatko vrhnje istući u tučeno slatko vrhnje (šlag) i umiješati ga u kremu. Smjesu napuniti u posudu (sadržaja 150 ml) i staviti u duboko zamrzavanje (oko 4 sata).

4. Za ukrašavanje, oguliti mango i prepoloviti ga po dužini. Meso manga od koštice ravno rezati na tanke ploške.  

5. Parfe tanko posipati smeđim šećerom i flambirati pomoću Bunsenovog plamenika dok se šećer ne karamelizira. Odmah poslužiti.

--------------------------

Hranjiva vrijednost po obroku:

302 kcal; 3,9 g bjelančevina, 24 g masnoća; 36 g ugljikohidrata; 3 BE; 209 mg kolestereola

 

Savjet: flambiranje

Hrskavi karamel, ispod toga hladan parfe.

Karameliziranje mora ići jako brzo. Za to vam je potreban plamenik/udarna lampa (na grilu bi se led rastopio).

Možete je povoljno nabaviti u skoro svakom dućanu s potrepštinama za kućanstvo.

 

Ako parfe slučajno ostavite u dubokom zamrzavanju dulje nego što je predviđeno, vrlo će se čvrsto smrznuti i biti pretvrd. Stoga ga prije flambiranja ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako bi se malo otopio.

  isprintaj članak