Karipski ledeni san | Objavljeno: 02.04.2021. 07:44 |
Karamelizirani parfe od limete s mangom
Sastojci za 4 obroka
Potrebno
3 limete
100 ml mlijeka
3 žumanjka
90 g kristalnog šećera
250 slatkog vrhnja
30 g šećera od šećerne trske
Za ukrašavanje
1 mango
Priprema
1. Naribati koricu limete i iscijediti sok. Skuhati mlijeko s koricom limete. Kristalni šećer pomiješati sa žumanjcima, vruće mlijeko miješajući dodati u smjesu žumanjaka. Mješavinu staviti ponovno u posudu za kuhanje i miješajući je lagano grijati kako biste postigli gustoću; ne je kuhati!
2. Kremu napuniti u posudu, dodati sok limete. Posudu s kremom staviti u hladnu vodu i miješajući je ohladiti.
3. Slatko vrhnje istući u šlag i umiješati ga u kremu. Smjesu napuniti u posudu (sadržaja 150 ml) i staviti u duboko zamrzavanje (oko 4 sata).
4. Za ukrašavanje, oguliti mango i prepoloviti ga po dužini. Meso manga od koštice ravno rezati na tanke ploške.
5. Parfe tanko posipati smeđim šećerom i flambirati pomoću Bunsenovog plamenika dok se šećer ne karamelizira. Odmah poslužiti.
--------------------------
Hranjiva vrijednost po obroku
302 kcal; 3,9 g bjelančevina, 24 g masnoća; 36 g ugljikohidrata; 3 BE; 209 mg kolestereola
Vrijeme pripreme približno 30 minuta (sa zamrzavanjem oko 4 sata)
Savjet:
Flambiranje
Hrskavi karamel, ispod toga hladan parfe.
Karameliziranje mora ići jako brzo. Za to vam je potreban plamenik/udarna lampa (na grilu bi se led rastopio).
Možete je povoljno nabaviti u skoro svakom dućanu s potrepštinama za kućanstvo.
Ako parfe slučajno ostavite u dubokom zamrzavanju dulje nego što je predviđeno, vrlo će se čvrsto smrznuti i biti pretvrd. Stoga ga prije flambiranja ostavite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako bi se malo otopio.
![]() |