Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Bijes na putovanju
Objavljeno: 29.07.2011. 16:53  
Kašnjenja zrakoplova
Kašnjenja zrakoplova

Kratkoročna promjena termina

Organizatori putovanja smiju mijenjati vrijeme leta ako je tako naznačeno u putnoj dokumentaciji, ako je putnik pravovremeno unaprijed obaviješten i ako se ta promjena ne dogodii drugi ili predzadnji dan putovanja. Dan odlaska i dan povratka se, osim kod kratkih putovanja, ne ubrajaju u dane samog putovanja (godišnjeg odmora).

Ukoliko su se organizatori pridržavali ovih pravila, putnici nemaju pravo na odštetu. Ali ipak, ukoliko nove promjene vremena leta štete cjelokupnom putovanju, putnik može odustati od ugovorenog putovanja ili tražiti smanjenje cijene.

Primjer:

Četverodnevni obilazak nekog grada je zbog promijenjenog vremena leta najednom postao trodnevno putovanje.


Strašna vijest na šalteru

Ukoliko putnik tek na aerodromu sazna da zrakoplov neće poletjeti kao što je bilo planirano, vrijedi sljedeća pravila. U izvjesnoj mjeri određeno vrijeme kašnjenja ipak treba tolerirati: za kratke i srednje duge letove do četiri sata, za duge letove do osam sati. Za svaki sljedeći sat kašnjenja slijedi smanjivanje cijene putovanja i to čak pet posto od pripadajuće cijene putovanja po danu, po satu kašnjenja. Nakon šest sati kašnjenja često ostane još samo desetak eura viška. Vaš sugovornik za primjedbe bi u tom slučaju trebao biti organizator putovanja.

Zrakoplovne tvrke su kod većih kašnjenja već reagirale velikodušno, iako su one pravno ustvari bile partneri samih putnika. Nekad jedno obično objektivno pismo pritužbe čini prava čuda.


Osim toga:

Poboljšana prava putnika donesena u veljači od strane EZ-a, vrijede za sve putničke letove zrakoplovnih kompanija koje imaju dozvolu za pristup zračnom prostoru Europske zajednice, pa tako i za aviokompanije koje lete npr. iz Hrvatske, BiH ili Srbije. Ukoliko su putnici prisiljeni čekati svoj let u zračnoj luci duže od dva sata (za letove duge do 1500 kilometara), tri sata (za letove do 3500 kilometara) ili četiri sata (za letove preko 3500 kilometara) imaju pravo zahtijevati pića, jelo, mogućnost telefoniranja i kod većeg kašnjenja imaju čak pravo na hotelsku sobu na račun zrakoplovne tvrtke.


Naknada za prebukiranje

Ova naknada zavisi od duljine leta pa tako možete dobiti između 250 i 600 eura. Iznosi se umanjuju za pola ukoliko je bio ponuđen prihvatljiv zamjenski let.


Promjena zračne luke

Katkada zrakoplovne kompanije mijenjaju odlaznu ili dolaznu zračnu luku. Pravno stajalište u ovom slučaju nije jasno o čemu svjedoči primjer jednog njemačkog suda. Zemaljski sud u Kleveu smatrao je da je Köln umjesto Düsseldorfa bio dovoljno težak nedostatak da je mogao dovesti do prava na odustajanje od ugovorenog putovanja. Nasuprot tome, Prizivni sud u Düsseldorfu je ocjenio promjenu s Düsseldorfa na Frankfurt kao samo manju neugodnost. Znači, otkaz ugovorenog putovanja zbog promjene zračne luke može biti vrlo riskantno.


Oprez:

Dodatna usputna slijetanja između luka odlaska i dolaska nisu nedostatak putovanja. Bilo bi to samo u slučaju da je bio rezerviran i ugovoren let bez takvih slijetanja. Znači, provjerite je li let s međuslijetanjem ili stvarno direktan.

Ovako ćete spriječiti ljutnju

Smetnji i nedostataka kod odlaska na odmor zrakoplovom će uvijek biti. Osigurajte se.

Velikodušno izračunajte i ostavite si dosta vremena prije samog vremena odlaska. Odštetu za prebukiranost dobivaju samo oni koji su bili točni.

- Ostavite si određeni vremenski razmak između povratnog leta i dana kad se vraćate na posao. Tko si uštedi jedan dan odmora za odlazak kući, priuštio si je manje stresa zbog prekasnog povratka.


  isprintaj članak