Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Nadoknada za kašnjenje leta između ostalog ovisi o ruti leta
Objavljeno: 18.08.2020. 08:50  
Kašnjenje leta: kada je naknada moguća
Kašnjenje leta: kada je naknada moguća
  • Kašnjenje leta: kada je naknada moguća

Zračna luka Almaty; obrazac zahtjeva za isplatu naknade zbog kašnjenja leta

Odmor je obično povezan s puno iščekivanja, jer nije rijetkost da ljudi moraju dugo štedjeti za putovanje u inozemstvo. Sve je neugodnije kad čežnja za odmorom počinje kašnjenjem leta.

Međutim, ne prihvaćajte olako značajna kašnjenja budući da imate pravo na dodatne usluge u slučaju kašnjenja prema pravima putnika.

Ali kad postoji naknada za kašnjenje leta? Je li moguća odšteta? I kako možete zatražiti naknadu u slučaju kašnjenja leta? Koje propise predviđa zakon o putovanjima? 

Imate li pravo na povrat novca u slučaju kašnjenja leta, ovisi o brojnim čimbenicima. Na primjer, nemate pravo na povrat u slučaju kašnjenja leta ako su postojale okolnosti koje su izvan kontrole zrakoplovne tvrtke. To je slučaj, na primjer, u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Drugi kriterij za naknadu kašnjenja leta je odredišna zračna luka. Jer ako je to u Europskoj uniji, dobit ćete naknadu u slučaju kašnjenja leta u skladu s uredbom EU 261/2004.

Stoga imate pravo na naknadu u slučaju kašnjenja leta ako dođete na odredišnu zračnu luku dulje od tri sata. Ključno je vrijeme u kojem se otvaraju prva vrata zrakoplova.

 

Visina naknade u slučaju kašnjenja leta ovisi o ruti. Sljedeći popis prikazuje koliko će vam biti isplaćeno u slučaju kašnjenja:

• na udaljenosti manjoj od 1.500 km: 250 eura

• na udaljenosti od 500 do 3.500 km: 400 eura

• na udaljenosti preko 3.500 km: 600 eura

Nadoknada u slučaju kašnjenja leta u skladu s Uredbom EU 261/2004 odnosi se na sve letove unutar Europske unije i s odredišnom zračnom lukom u EU. Osim toga, zrakoplovne tvrtke koje imaju sjedište u EU također su vezane tom uredbom.

 

Ostala prava putnika

Osim naknade u slučaju kašnjenja leta, putnici imaju pravo i na takozvane usluge skrbi u slučaju duljih čekanja. Tablica u nastavku prikazuje što i kod koje dužine leta imate pravo na takvu naknadu u slučaju kašnjenja leta:

Duljina leta Vrijeme čekanja Usluga za vrijeme čekanja:

Do 1.500 km od 2 sata besplatna pića i hrana,

eventualni tel. pozivi ili e-mailovi

1.500 - 3.500 km od 3 sata besplatna pića i hrana,

eventualni tel. pozivi ili e-mailovi

od 3.500 km od 4 sata besplatna pića i hrana,

eventualni tel. pozivi ili e-mailovi

svi letovi od 5 sati ili više povrata cijene karte, uključujući

poreze i pristojbe ili

preusmjeravanje do odredišta

usporedivim uvjetima

svi letovi odlazak sutradan noćenje u hotelu,

nadoknade troškova transfera


U slučaju kašnjenja pet ili više sati nova se u cijelosti vraća.

 

Kašnjenje leta: zatražite nadoknadu s našim uzorkom pisma!

Ako imate pravo na naknadu u skladu s Uredbom EU 261/2004 prema kašnjenju leta, zahtjev trebate podnijeti pisano zrakoplovnoj tvrtki. Da biste zatražili naknadu za kašnjenje leta, može se preuzeti sljedeći predložak u jpg formatu na vrhu članka kao fotografiju.

 

Ako želite zatražiti povrat novca ili povrat novca nakon kašnjenja leta, ne morate žuriti. To je zato što se za tvrdnje u slučaju otkazivanja leta ili kašnjenja leta primjenjuje razdoblje od tri godine!

  isprintaj članak