Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Zračni prijevoznik jamči za izgubljenu prtljagu
Objavljeno: 25.06.2012. 14:20  
Kašnjenje prtljage i njezin gubitak
Kašnjenje prtljage i njezin gubitak

Prema članku 17 ff. Varšavske konvencije, zračni prijevoznik jamči – ne dolazi do krivnje jer se radi o potpunoj odgovornosti - za slučaj smrti ili nastanka tjelesnih oštećenja putnika zbog nesreće, za uništenje, gubitak ili oštećenje putne prtljage i za zakašnjenje putnika ili prtljage. Prema članku 20 Varšavske konvencije, zračni prijevoznik se može osloboditi odgovornosti ukoliko je poduzeo sve dostupne mjere za sprečavanje nastanka štete ili iste nije niti mogao poduzeti.

Prema široko rasprostranjenom razmišljanju bi to ipak trebalo vrijediti za jedinstvene opasnosti koje su tipične za zračni promet.

Ukoliko se ipak dogodi neka opasnost pri kojoj je putnik također izložen na sličan način, tada se ne bi trebala primjenjivati Varšavska konvencija nego bi se trebale koristiti opće odredbe i propisi.

Kod predočenja ugovora o putovanju, putnik iz njega ima pravo jamstva iz članaka §§ 651 c do e njemačkog Građanskog zakonika. Zakašnjenje prtljage se, prema članku 26 Varšavske konvencije, zračnom prijevozniku mora prijaviti unutar 21 dana. Nije dovoljna samo prijava voditelju putovanja priređivača putovanja u mjestu putovanja.

 

Maksimalne granice jamstva

Prema članku 22 Varšavske konvencije, zračni prijevoznik jamči za osobnu štetu/povredu u iznosu do 26.000 eura, za prtljagu do 26 eura po kilogramu. Težina predane prtljage se, u pravilu, može utvrditi iz putne karte. Djelotvornost ovih granica jamstva kao preniskih je već kritizirana, ali odobrena od strane visokih sudova. Međutim, granice jamstva ne vrijede ukoliko je zračni prijevoznik postupao nesavjesno ili s grubom nepažnjom.

 

Pojam zračnog prijevoznika

Članak I b ZAG-a (Dodatak iz Guadalajare, proširuje Varšavsku konvenciju) sadrži zakonsku definiciju ugovornog zračnog prijevoznika. Pod tim se podrazumijeva osoba koja s putnikom zaključuje ugovor o vršenju zračne usluge, a uslugu ipak ne izvršava sama: Time je priređivač putovanja ugovorni zračni prijevoznik. Osim toga, prema Varšavskoj konvenciji, putnicima također jamči i samo zrakoplovno poduzeće kao izvršitelj zračne usluge. Pažnja: Iz razloga što nisu sve zemlje ratificirale ZAG, pri letenju u određene zemlje ovo jamstvo ne vrijedi: npr. Dominikanska Republika, Kenija, Šri Lanka, Turska, SAD.

 

Ugovorni odnos prema njemačkom pravu

Pored odredbi iz Varšavske konvencije se slobodno mogu uvažiti i zahtjevi iz članaka §§ 651 c do e njemačkog Građanskog zakonika (smanjenje/poništenje), također kad nastupe posebno regulirane činjenične obveze iz Varšavske konvencije.

Varšavska se konvencija odnosi samo na nadoknadu štete, ali ne i na druge striktne obveze iz jamstvenog zahtjeva. Ukoliko priređivač putovanja po ZAG-u jamči kao zračni prijevoznik, tada se zahtjevi iz članaka § 651 f dodatka 1 i 2 njemačkog Građanskog zakonika mogu isključiti dok god je jamstvo regulirano Varšavskom konvencijom.

Zahtjev iz članka § 823 njemačkog Građanskog zakonika (nedozvoljeno postupanje) ne postoji sve dok za to Varšavska konvencija sadrži odnosnu odredbu odnosno regulativu.

Na zahtjeve koji proizlaze iz osiguranja prtljage ovo ne utječe.


  isprintaj članak