Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


13. ocjenjivački susret vinara Kastavštine
Objavljeno: 04.04.2018. 15:34  
Kastav: Vikend za uživanje u jelu, piću i opuštanju 7. i 8. travnja
Kastav: Vikend za uživanje u jelu, piću i opuštanju 7. i 8. travnja

Kastav, gradić na 365 metara nad morem, osim predivnog pogleda na Kvarner i iznimno vrijedne stare gradske jezgre, skriva prekrasnu šumu Loza i Lužina koja nudi pregršt mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Stoga je prvi travanjski vikend rezerviran za otvaranje sezone i uživanje u društvu ljubitelja biciklizma, pješačenja i kušanje vina.

U okviru vikenda 7. i 8. travnja, pod nazivom „Kastav Aktiv“, održat će se rekreativna Kastavska biciklijada uz poziv na proljetnu šetnju po Loze i Lužine.

Prvog dana od 9 sati okupljanje je na Fortici uz preuzimanje startnog paketa, a u 10 sati polazak je u istraživanje staza kastavskih šuma. Predviđene su dva biciklistička pravca: od 40 km, te od 25 km za one manje kondicijske spreme. Nakon vožnje slijedi uživanje u jelima „Oštarije Fortica“, koja je na vrijednom popisu 100 vodećih restorana u Hrvatskoj.

Cijena jednodnevne kotizacije iznosi 100,00 kn po osobi i uključuje prijavu sudionika, preuzimanje startnog paketa, stručno biciklističko vođenje grupe „Proljetni đir po Loze i Lužine“, osvježenje tijekom vožnje (voda i voće) te zajednički ručak. Dvodnevna kotizacija iznosi 150,00 kuna po osobi te dodatno, drugog dana manifestacije uključuje i šetnju uz pratnju ovlaštenih vodiča s polaskom u 10 sati te kuašnje najboljih vina u okviru završne svečanosti Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine.

A razloga za duži boravak u Kastvu zaista ima. U nedjelju 8. travnja, nakon vođene šetnje kastavskim šumama Loza i Lužina, po povratku slijedi uživanje u jelima i pićima koje nudi trinaesti po redu „Ocjenjivački susret vinara Kastavštine“ - manifestacija koja tradicionalno privlači veliki broj ljubitelja dobra kapljice. Svečano proglašenje najboljih kastavskih vina počinje u 15 sati ispred Gradske lože te potom kušanje najbolje ocjenjenih vina na Fortici.

Pored najpoznatije kastavske vinske sorte – Belice, ljubitelji vina moći će kušati i razna druga vina proizvedena u kastavskim konobama. Važno je istaknuti da se značajan broj, od 89 zaprimljenih uzoraka, odnosi na Belicu što je konačna potvrda višegodišnjeg, uspješnog rada Udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire.

 

Više na: https://www.da-riva.hr/hr/kastavska-biciklijada-proljetni-%C4%91ir-0704/571_0/69 

  isprintaj članak