Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Suleimenov koristi društvene mreže kao najvažniji alat za prenošenje poruk
Objavljeno: 02.02.2020. 15:44  
Kazahstanski aktivist pokrenuo je projekt jednakog pristupa kako bi poboljšao ulazak u javne prostore
Kazahstanski aktivist pokrenuo je projekt jednakog pristupa kako bi poboljšao ulazak u javne prostore

Zhaslan Suleimenov

 

Kazahstanski aktivist Zhaslan Suleimenov pokrenuo je projekt Equal Access prošle godine kako bi poboljšao pristupačnost javnim prostorima te zemlje. Projekt je u lipnju prošle godine dobila dvomjesečnu potporu u iznosu od 6000 dolara od američkeAgencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Media Programme za Srednju Aziju.

"Glavni je cilj skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s ograničenom pokretljivošću, uključujući one s invaliditetom, starije osobe i roditelje s kolicima", rekao je Zhaslan Suleimenov u ekskluzivnom razgovoru za The Astana Times, iz kojeg prenosimo ovu priču. Za osobe s oštećenjem vida ili sluha potrebno je ugraditi posebne uređaje poput taktilnih zapisa i zvučnih upozorenja.

Godine 2015. Kazahstan je ratificirao Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Članak 20. navodi da bi državna tijela trebala osigurati njihovu osobnu mobilnost, napomenuo je.

Suleimenov koristi društvene mreže kao najvažniji alat za prenošenje poruke. YouTube kanal i Instagram račun promoviraju njegove aktivnosti i podižu svijest o problemima.

„U početku su glavna platforma bili moji računi na društvenim mrežama - YouTube, Instagram - gdje postoje i stari videozapisi. U vrijeme trajanja projekta stvoren je dodatni račun na Instagramu @zaravniydostup ”, rekao je.

Kao rezultat projekta, gradska uprava Nur-Sultana - glavnog grada Kazahstana, dala je nalogt za izgradnju novih rampi koje zadovoljavaju međunarodne standarde. Nacionalna željeznička yvrtka Kazahstan Temir Zholy i prijevozničko poduzeće Astana LRT prihvatili su preporuke za povećanje pristupačnosti javnog prostora, uključujući provedbu obuke vještina mobilnosti za osoblje.

 Suleimenov radi i na povećanju svog obrazovanja i kvalifikacija pohađajući razne obuke i seminare. Trenutno studira putem internetske medijske škole Medianet, zaklade Soros-Kazahstan za ljudska prava i Akademije za državnu upravu.

  isprintaj članak