Hrana stiže u pakiranju koje je onečišćeno čim ga se dodirne
Povremeno ste i prije trenutne pandemije Covida-19 naručivali dostavu hrane. Koliko je ona danas sigurna? ...
Što možemo naučiti o starenju
Pas ima duži život od miša, a konj duži život od psa, a slon ima duži život od konja, ali nije uvijek tako. ...
Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Za osobe s invaliditetom
Suleimenov koristi društvene mreže kao najvažniji alat za prenošenje poruk
Objavljeno: 02.02.2020. 15:44  
Kazahstanski aktivist pokrenuo je projekt jednakog pristupa kako bi poboljšao ulazak u javne prostore
Kazahstanski aktivist pokrenuo je projekt jednakog pristupa kako bi poboljšao ulazak u javne prostore

Zhaslan Suleimenov

 

Kazahstanski aktivist Zhaslan Suleimenov pokrenuo je projekt Equal Access prošle godine kako bi poboljšao pristupačnost javnim prostorima te zemlje. Projekt je u lipnju prošle godine dobila dvomjesečnu potporu u iznosu od 6000 dolara od američkeAgencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz Media Programme za Srednju Aziju.

"Glavni je cilj skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s ograničenom pokretljivošću, uključujući one s invaliditetom, starije osobe i roditelje s kolicima", rekao je Zhaslan Suleimenov u ekskluzivnom razgovoru za The Astana Times, iz kojeg prenosimo ovu priču. Za osobe s oštećenjem vida ili sluha potrebno je ugraditi posebne uređaje poput taktilnih zapisa i zvučnih upozorenja.

Godine 2015. Kazahstan je ratificirao Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Članak 20. navodi da bi državna tijela trebala osigurati njihovu osobnu mobilnost, napomenuo je.

Suleimenov koristi društvene mreže kao najvažniji alat za prenošenje poruke. YouTube kanal i Instagram račun promoviraju njegove aktivnosti i podižu svijest o problemima.

„U početku su glavna platforma bili moji računi na društvenim mrežama - YouTube, Instagram - gdje postoje i stari videozapisi. U vrijeme trajanja projekta stvoren je dodatni račun na Instagramu @zaravniydostup ”, rekao je.

Kao rezultat projekta, gradska uprava Nur-Sultana - glavnog grada Kazahstana, dala je nalogt za izgradnju novih rampi koje zadovoljavaju međunarodne standarde. Nacionalna željeznička yvrtka Kazahstan Temir Zholy i prijevozničko poduzeće Astana LRT prihvatili su preporuke za povećanje pristupačnosti javnog prostora, uključujući provedbu obuke vještina mobilnosti za osoblje.

 Suleimenov radi i na povećanju svog obrazovanja i kvalifikacija pohađajući razne obuke i seminare. Trenutno studira putem internetske medijske škole Medianet, zaklade Soros-Kazahstan za ljudska prava i Akademije za državnu upravu.

  isprintaj članak