Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Kada zvati Hitnu pomoć?
Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. ...
Zagrepčanin Mario osvaja proteinskim sladoledom
Zagrepčanin je osmislio proteinski sladoled koji za razliku od klasičnog, ne sadrži ni šećer ni masnoće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Kineski suvremeni ples osvaja svijet
Objavljeno: 03.07.2019. 00:31  
Kineska plesna umjetnica Xie Xin na Šibenik Dance Festivalu 22. srpnja 2019.
Kineska plesna umjetnica Xie Xin na Šibenik Dance Festivalu 22. srpnja 2019.

Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutačno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Naraštaji iskusnih koreografa kao što su koreografi XieXin Dance Theatrea, sada nastupaju u inozemstvu i time privući međunarodnu pozornost, a međunarodna je publika jako zainteresirana za novine kineske suvremene plesne scene. Kao kineska umjetnica mislim da je to velika prilika za nas te da je to što radimo, ključno za budućnost suvremene plesne umjetnosti u Kini”, izjavila je Xie Xin uoči dolaska u Europu.

XieXin Dance Theatre prvi će se put predstaviti hrvatskoj publici na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak, 22. srpnja na tvrđavi svetog Mihovila. Organizatori time potvrđuju da ŠDF ravnopravno staje uz bok velikim europskim plesnim festivalima. Naime, slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu. Nakon toga im slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu.

„Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre je zauzeo jedinstveni položaj u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela”, istaknula je koreografkinja i plesačica Xie Xin.

Za predstavu From IN, kojom će se njezin ansambl predstaviti hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha. Predstava je to koju kritičari opisuju kao dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta.

  isprintaj članak