Grad blizanca u Indiji
Ova neobičnost rođenja velikog broja blizanaca zabilježen je iu gradovima Igbo-Ora u Nigeriji i Cândido Godói u Brazilu. ...
Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja
Klice otporne na antibiotike proširile su se i u perilice rublja u kućanstvima, ali i u dječjim bolnicama lako ih je naći ukoliko perete rublje novorođenčadi. ...
Kada snižavati cijene i koja je važnost ulaganja u ljude
Tijekom panela na HOW festivalu stalno se spominjalo Tursku kao konkurencija, a svi su sudionici zajedno zaključili da dugoročno gledano, spuštanje cijena nije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Kineski suvremeni ples osvaja svijet
Objavljeno: 03.07.2019. 00:31  
Kineska plesna umjetnica Xie Xin na Šibenik Dance Festivalu 22. srpnja 2019.
Kineska plesna umjetnica Xie Xin na Šibenik Dance Festivalu 22. srpnja 2019.

Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutačno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

„Naraštaji iskusnih koreografa kao što su koreografi XieXin Dance Theatrea, sada nastupaju u inozemstvu i time privući međunarodnu pozornost, a međunarodna je publika jako zainteresirana za novine kineske suvremene plesne scene. Kao kineska umjetnica mislim da je to velika prilika za nas te da je to što radimo, ključno za budućnost suvremene plesne umjetnosti u Kini”, izjavila je Xie Xin uoči dolaska u Europu.

XieXin Dance Theatre prvi će se put predstaviti hrvatskoj publici na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak, 22. srpnja na tvrđavi svetog Mihovila. Organizatori time potvrđuju da ŠDF ravnopravno staje uz bok velikim europskim plesnim festivalima. Naime, slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu. Nakon toga im slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu.

„Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre je zauzeo jedinstveni položaj u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela”, istaknula je koreografkinja i plesačica Xie Xin.

Za predstavu From IN, kojom će se njezin ansambl predstaviti hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha. Predstava je to koju kritičari opisuju kao dojmljivu izvedbu koju odlikuju fluidnost, preciznost i čistoća plesnog pokreta.

  isprintaj članak