Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Pršut je dio tradicije u kineskom kuharstvu i može ga se jesti kao dodatak i sastojak toplih i hladnih jela
Objavljeno: 09.04.2019. 13:21  
Kineski pršut – Jinhua ham
Kineski pršut – Jinhua ham<br>

Jinhua pršut je žilav, intenzivno slan i nije namijenjen da ga pojedu kriške poput zapadnih šunki. Kompliciran je za kuhanje", nije glavna hrana, već je više pojačivač okusa. Zanimljivo je kako je u nekim državama zabranjen, ali se u Europi nalazi u slobodnoj prodaji po visokoj cijeni.

Jinhua pršut je vrsta sušene šunke nazvane po istoimenom gradu iz provincije Zhejiang na istoku Kine. Koristi ga se u mnogim kineskim gulašima, temeljcima kineskih juha te općenito u kuharstvu. Pršut se proizvodi od posebnih kineskih svinja koje imaju crne mrlje na glavi i pozadini dok im je sredina tijela obasuta svijetlom dlakom. Ta vrsta svinja jako brzo postaje zrela, te ima izuzetnu kakvoću mesa i posebno tanku kožu.

Proizvodnja pršuta započinje ispod 10 stupnjeva Celzijusa, a cijeli postupak traje oko 10 mjeseci. Okus šunke je sličan kao španolskog Jamod de Iberica, dok po okusu potpuno različit od parmskog šunke. Razlog leži u tome što za razliku od parmske šunke, kineski pršut zahtijeva dulje sazrijevanje.

Prvo spominjanje Jinhua pršuta potječe još iz dinastije Tang (618-907 god.). U Europu ga je prvi donio Marco Polo u 13. stoljeću. Dojmljen kulturom i običajima koje je vidio na svojim putovanjima, vratio se u Veneciju s kineskim porculanom, papirnim novcem, začinima i svilom i -  pršutom. 

Pršut je dio tradicije u kineskom kuharstvu te se može jesti kao dodatak i sastojak toplih tako i hladnih jela. Za popularizaciju same šunke zaslužna je Qing dinastija u čije se vrijeme o ovoj poslastici piše u drevnim kineskim spisima.

Idealni pršut bi izgledao ovako: okrugli oblik u obliku bambusa, sjajna žućkasta boja izvana, zatim tanki sloj masti ispod kojega se krije tamno crveno odležano meso, prožeto s visokim sadržajem međumišićnog tkiva.

  isprintaj članak