Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Pršut je dio tradicije u kineskom kuharstvu i može ga se jesti kao dodatak i sastojak toplih i hladnih jela
Objavljeno: 09.04.2019. 13:21  
Kineski pršut – Jinhua ham
Kineski pršut – Jinhua ham<br>

Jinhua pršut je žilav, intenzivno slan i nije namijenjen da ga pojedu kriške poput zapadnih šunki. Kompliciran je za kuhanje", nije glavna hrana, već je više pojačivač okusa. Zanimljivo je kako je u nekim državama zabranjen, ali se u Europi nalazi u slobodnoj prodaji po visokoj cijeni.

Jinhua pršut je vrsta sušene šunke nazvane po istoimenom gradu iz provincije Zhejiang na istoku Kine. Koristi ga se u mnogim kineskim gulašima, temeljcima kineskih juha te općenito u kuharstvu. Pršut se proizvodi od posebnih kineskih svinja koje imaju crne mrlje na glavi i pozadini dok im je sredina tijela obasuta svijetlom dlakom. Ta vrsta svinja jako brzo postaje zrela, te ima izuzetnu kakvoću mesa i posebno tanku kožu.

Proizvodnja pršuta započinje ispod 10 stupnjeva Celzijusa, a cijeli postupak traje oko 10 mjeseci. Okus šunke je sličan kao španolskog Jamod de Iberica, dok po okusu potpuno različit od parmskog šunke. Razlog leži u tome što za razliku od parmske šunke, kineski pršut zahtijeva dulje sazrijevanje.

Prvo spominjanje Jinhua pršuta potječe još iz dinastije Tang (618-907 god.). U Europu ga je prvi donio Marco Polo u 13. stoljeću. Dojmljen kulturom i običajima koje je vidio na svojim putovanjima, vratio se u Veneciju s kineskim porculanom, papirnim novcem, začinima i svilom i -  pršutom. 

Pršut je dio tradicije u kineskom kuharstvu te se može jesti kao dodatak i sastojak toplih tako i hladnih jela. Za popularizaciju same šunke zaslužna je Qing dinastija u čije se vrijeme o ovoj poslastici piše u drevnim kineskim spisima.

Idealni pršut bi izgledao ovako: okrugli oblik u obliku bambusa, sjajna žućkasta boja izvana, zatim tanki sloj masti ispod kojega se krije tamno crveno odležano meso, prožeto s visokim sadržajem međumišićnog tkiva.

  isprintaj članak