Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Pomisao na kiselo mlijeko dovoljno je da se netko osjeti nelagodno
Objavljeno: 04.04.2020. 21:28  
Kiselo mlijeko može biti zdravije od običnog mlijeka
Kiselo mlijeko može biti zdravije od običnog mlijeka

Nitko u svom pravom umu ne bi pio mlijeko koje miriše kiselo jer bi to značilo da ga nije sigurno popiti. Pravilno?

Iako je ta činjenica nepoznata mnogim ljudima, zapravo postoji razlika između kiselog i pokvarenog mlijeka.

Isteklo ili pokvareno mlijeko je mlijeko u kojem počinju rasti nezdrave bakterije, dok je kiselo mlijeko fermentirano ili ukiseljeno s dodatkom. Dodatak su obično limunov sok ili ocat.

 

Znajući da su kiselo i pokvareno mlijeko dvije različite stvari, biste li ga i dalje odbijali kušati?

Znanstvena istraživanja pokazuju da bi fermentirano mlijeko moglo biti zdravije od običnog mlijeka, a ono što su otkrili prilično je uznemirujuće.

Genetska se slika ljudi promijenila prije više tisuća godina kako bi mogli piti i jesti mliječne proizvode, a da se ne razbole.

Neprestano nas podsjećaju kako mlijeko ima visoki udio kalcija, a kada je obogaćeno vitaminom D, upravo je to dobitna kombinacija i potrebno je da očuvate zdravlje kostiju. Međutim, način na koji smo mlijeko koristili još prije jednog stoljeća, sasvim je drugačiji od načina na koji danas unosimo mliječne proizvode.

 

Vodiči za hranu preporučuju ljudima u svakoj dobi da pojedu razumnu količinu mliječnih proizvoda, ali koliko je ovaj naputak sjajan?

Izdtraživanje iz 2014. godine, objavljena u British Medical Journalu, sugerira da je pijenje više mlijeka zapravo loše za vaše kosti. Otkriveno je da ženama i muškarcima koji su popili tri ili više čaša mlijeka dnevno prijeti veća mogućnost od lomova i smrti.

"Gledao sam prijelome tijekom posljednjih 25 godina. Zbunjivala me činjenica da je uvijek iznova postojala tendencija većeg rizika od loma s većim unosom mlijeka" - rekao je vodeći autor istraživanja Karl Michaelsson.

Iako ovo nije jedino istraživanje na tu temu, a koje je otkrilo tu povezanost, Michaelsson je rekao da je potrebno učiniti više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto se to točno događa.

Što se tiče ljudi koji vole mlijeko i žele iskoristiti prednosti koje ono može ponuditi, neka istraživanja kažu da je kiselo mlijeko pravi izbor.

 

Kiselo mlijeko, sljedeća superhrana?

Fermentirano mlijeko zapravo je lakše probavljivo, zbog čega ljudi koji pate od alergija na mlijeko, poput laktoze, nagonski više vole piti kiselo negoli obično mlijeko.

A ako malo razmislite, jogurt se proizvodi kontroliranom fermentacijom mlijeka, tako da nije toliko odbojan kao što mislite.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of Food Properties, otkriveno je da kiselo mlijeko usporava rast stanica raka, snižava krvni tlak i snižava kolesterol.

Neke kulture piju fermentirano mlijeko protiv proljeva uzrokovanog određenim virusima, čireva, kod zatvora, nedostatka željeza, osteoporoze i raznih želučanih problema.

  isprintaj članak