Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Bolje smrad negoli ujutro svježe donje rublje
Međunarodni istraživački tim izvijestio je prošle godine da miris znoja zbog određenih kemikalija može usrećiti druge ljude. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Perilice rublja mogu pridonijeti širenju mikroba otpornih na antibiotike
Objavljeno: 19.10.2019. 13:04  
Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja
Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja

Snimio: Željko Marušić 

 

Patogeni (bakterije, virusi, gljive, prioni - engl. proteinaceous infectious particle, i paraziti) otporni na antibiotike mogu prenijeti na ljude preko perilice rublja. Uočena je tijekom redovnih pregleda u neonatalnim odjelima dječjih bolnica u svijetu. Ova bakterija može dovesti do infekcije gastrointestinalnog i respiratornog trakta, a u najgorem slučaju može dovesti do smortonosne sepse. Uobičajene antibiotike se protiv ovog patogena može upotrebljavati samo ograničeno ili nikako.

Klice bakterije Klebsiella oxytoca pronađene su u odjeljku za ispiranje i na vratima gume perilica rublja koje se koristi za pranje odjeće dojenčadi. Klice je moguće odjećom prenijeti na novorođenčad.

 

Operite rublje na višim temperaturama

Odavno je dokazano kako se bakterije otporne na antibiotike mogu nalaziti u perilicama rublja. Sada je prvi put dokazano da se kroz perilicu može dogoditi prijenos bakterija otpornih na antibiotike, kako u bolnicama tako i u kućnstvu. Naime, danas se iz ekoloških razloga snizuje temperatura pranja znatno ispod 60 stupnjeva. U načelu, ovo je vrlo dobro nastojanje jer se time štedi energiju i štiti klimu, ali bi ipak povremeno trebalo perilicu dezinficirati deterdžentima obogaćenim kisikom, sredstvima za dezinfekciju i korištenjem programa iskuhavanja za samočišćenje perilice.

Međutim, ako starije osobe s otvorenim ranama ili kateterima mokraćnog mjehura ili čak mlađe osobe s gnojnim ranama ili infekcijama žive u kućanstvu, rublje treba oprati na višim temperaturama, najmanje na 60 stupnjeva, kako bi se spriječio prijenos opasnih mikroba. To postaje sve veći izazov budući da se broj osoba kojima je potrebna skrb stalno povećava.

 

Otporne bakterije također u perilicama posuđa

Pored perilica rublja i perilice posuđa mogu nastaniti otporne bakterije. Zaštititi se možete također višom temperaturom pranja. Bakterije otporne na antibiotike mogu izdržati uobičajene uvjete pranja bolje od neotpornih sojeva, ali veće temperature pranja i upotreba deterdženata s izbjeljivačem na bazi kisika mogu sigurno ukloniti čak i ove klice.

  isprintaj članak