Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Ekstremna klimatska stanja mogu utjecati i uništiti mjesnu infrastrukturu i živote stanovništva
Objavljeno: 20.04.2019. 20:56  
Klimatske promjene utječu na turističke tokove
Klimatske promjene utječu na turističke tokove

Gili Trawangan (snimio: Željko Marušić)

 

Klimatske promjene utjecat će na mnoga turističkea odredišta, prvenstveno stoga jer je većina turističkih aktivnosti uvjetovane klimatskim stanjima. 

"Bez obzira kakvi nam se problemi nameću, turizam nikada ne smijemo promatrati kao izoliranu pojavu. Turizam je skup svih iskustava koje posjetitelj doživljava na odredištu i tijekom putovanja te stoga ona najbolje preslikava socijalnu i gospodarsko situaciju odredišta", rekao je generalni tajnik Svjetske turističke organizacije Francesco Frangialli.

Kupališna odredišta, kao i zimski sportski centri te svi oblici turizma na otvorenom usko su povezani s klimatskim stanjima na dnevnoj razini, dok ekstremna klimatska stanja mogu utjecati i uništiti mjesnu infrastrukturu i živote stanovništva. Ova ekstremna stanja dugoročno uništavaju i sliku o sigurnosti odredišta te tako povećavaju negativnu ekonomsku bilancu uništenog područja. Ekstremne klimatske promjene i situacije također uništavaju prirodnu ljepotu mjesta te na taj način mijenjaju osjetljivi ekosustava zbog kojeg su turisti dolazili u određeno odredište.

Također se povećavaju troškovi osiguranja putovanja, kao i troškovi osiguranja protiv prirodnih nepogoda, zato je točnije predviđanje vremena, kao i predviđanje ekstremnih klimatskih stanja poput tornada, potresa ili velikih plimnih valova postalo sve bitnije za pravilno funkcioniranje ove industrije. Kako bi se suprotstavili ovim problemima, turistička industrija mora razviti što bolju suradnju s nacionalnim i nadnacionalnim ustanovama koje se bave klimatskim promjenama, kao i vladinim organizacijama koje za cilj imaju povećavanje sigurnosti posjetitelja u turističkim odredištima. 

  isprintaj članak