Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Ekstremna klimatska stanja mogu utjecati i uništiti mjesnu infrastrukturu i živote stanovništva
Objavljeno: 20.04.2019. 20:56  
Klimatske promjene utječu na turističke tokove
Klimatske promjene utječu na turističke tokove

Gili Trawangan (snimio: Željko Marušić)

 

Klimatske promjene utjecat će na mnoga turističkea odredišta, prvenstveno stoga jer je većina turističkih aktivnosti uvjetovane klimatskim stanjima. 

"Bez obzira kakvi nam se problemi nameću, turizam nikada ne smijemo promatrati kao izoliranu pojavu. Turizam je skup svih iskustava koje posjetitelj doživljava na odredištu i tijekom putovanja te stoga ona najbolje preslikava socijalnu i gospodarsko situaciju odredišta", rekao je generalni tajnik Svjetske turističke organizacije Francesco Frangialli.

Kupališna odredišta, kao i zimski sportski centri te svi oblici turizma na otvorenom usko su povezani s klimatskim stanjima na dnevnoj razini, dok ekstremna klimatska stanja mogu utjecati i uništiti mjesnu infrastrukturu i živote stanovništva. Ova ekstremna stanja dugoročno uništavaju i sliku o sigurnosti odredišta te tako povećavaju negativnu ekonomsku bilancu uništenog područja. Ekstremne klimatske promjene i situacije također uništavaju prirodnu ljepotu mjesta te na taj način mijenjaju osjetljivi ekosustava zbog kojeg su turisti dolazili u određeno odredište.

Također se povećavaju troškovi osiguranja putovanja, kao i troškovi osiguranja protiv prirodnih nepogoda, zato je točnije predviđanje vremena, kao i predviđanje ekstremnih klimatskih stanja poput tornada, potresa ili velikih plimnih valova postalo sve bitnije za pravilno funkcioniranje ove industrije. Kako bi se suprotstavili ovim problemima, turistička industrija mora razviti što bolju suradnju s nacionalnim i nadnacionalnim ustanovama koje se bave klimatskim promjenama, kao i vladinim organizacijama koje za cilj imaju povećavanje sigurnosti posjetitelja u turističkim odredištima. 

  isprintaj članak