Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Recept restorana Stari Puntijar, Zagreb
Objavljeno: 05.06.2018. 09:23  
Knedlice od jabuka u želeu od crnog vina
Knedlice od jabuka u želeu od crnog vina

Knedlice od jabuka u želeu od crnog vina

 

Potrebno:

1 kg jabuka

20 dag krušnih mrvica

10 dag Petit keksi

10 dag šećera

10 dag maslaca

cimet, muškatni oraščić

 

Priprema:

Jabuke oprati, naribati i pirjati na maslacu, dodati šećer, cimet i muškatni oraščić. Ohladiti i dodati krušne mrvice i Petit kekse. Formirati knedlice i zaliti vinskim ili čokoladnim preljevom.

 

Žele od crnog vina

Potrebno:

0,5 l crnog vina

15 dag šećera

1 štapić cimeta

3 vrećice Kremfixa

 

Priprema:

Vino, šećer i štapić cimeta skuhati, ohladiti i zgusnuti Kremfixom.



Dobro je znati:

Najstarija kuharica u Puntijarovom muzeju je pretisak „Ein new kochbuch“ Marksa Rumpolta iz 1581. godine

U zelenilu i tišini Gračana, podsljemenskog dijela Zagreba, pod krovovima Starog Puntijara, restorana s gotovo 200 godina dugom tradicijom, krije se najveća privatna zbirka kuharskih knjiga u Europi. Riječ je o Muzeju gastronomije u vlasništvu obitelji Puntijar, mnogima poznatijem kao Muzej kuharica.

„Prije trideset godina, kada sam imao skromnu zbirku od osamdesetak kuharica, koje sam kupovao jer mi se učinilo zgodno uvrstiti ih kao dodatnu ponudu restorana, čvrsto sam odlučio da ih jednog dana imam tisuću.” - priča nam Zlatko Puntijar, vlasnik restorana i muzeja, inače veliki ljubitelj starina. Želju je ubrzo ostvario, a zadanu brojku prilično premašio s današnjih 1.700 naslova samo kuharica. Knjige su iz različitih krajeva svijeta, ali sve su nabavljene isključivo u Hrvatskoj. „Želio sam dokučiti koje su sve kuhinje bile prisutne u ovim krajevima, od namirnica do recepata koji su se ovdje koristili. Htio sam da mi svako jelo ima svoje ime i prezime, da se zna iz koje je kuharice i iz koje godine“ - kaže Puntijar.

  isprintaj članak