Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Koju temperaturu treba imati posluženo vino i uz koje jelo
Objavljeno: 10.10.2017. 09:49  
Koje vino uz koje jelo
Koje vino uz koje jelo

Preporuke za vina i jela

 

Vrste jela Vrste vina Temperatura vina pri posluživanju (C)

Kao aperitiv pjenušac suhi 5-8

šampanjac francuski slatki 4-6

pjenušac poluslatki 5-7

bijelo suho korpulentno 8-9

bijelo slatko 4-6

Sherry, porto, bermet, prošek 8-10

 

Predjela, hladetine i namazi (pates)            

bijelo suho, polusuho 8-12

bijelo lagano slatko 8-12

 

Na bazi ribe bijelo suho 8-12

pjenušac suhi 8-12

 

Pršut i suhomesnati proizvodi     

ružičasto svijetlo 12-15

ružičasto suho 12-15

bijelo suho 12-15

 

Guste juhe (maneštre) i variva

bijelo suho ili bijelo lagano suho 12-15

ružičasto 12-15

 

Tjestenina i rižoti s umakom od riba i mesa               

bijelo suho 12-14

ružičasto, opolo, cviček, crno mlado (portugizec) 16-18

 

Juha  s umakom od ribe, kamenice (mljevene ili usitnjene)                

bijelo suho 12-14

robustno 14-15

ružičasta, crna (uz brudet ili fiš) 16

 

Riba pržena (pohana) u peći, riba s umakom, škampi s roštilja sa ili bez umaka         

bijelo suho, robustno 8-10

 

Riba pečena na ražnju i roštilju, rakovi, školjke, kavijar      

jaka bijela i crna vina 12-15

suhi pjenušac bijeli 6-8

bijela aromatična vina 10-12

 

Jaja, jaja s pršutom i sirom, različito pržena            

bijelo suho 10-12

ružičasto 16

crno, lagano frizirano 16

 

Žabe, puževi i jegulje

bijelo suho 10-12

 

Meso bijelo, lagano ispečeno na roštilju  

crno suho mlado 18

 

Meso tamno, domaća divljač, lovna divljač

crno staro robustno 20-22

 

Sirevi s mekom tjesteninom          

ružičasto i crno mlado 18

 

Sirevi s tvrdom tjesteninom (ribani ili uzavreli)     

crno staro robustno 20-22

 

Voće (izuzevši agrume)    

bijelo slatko, pjenušac, likersko ružičasto slatko, bermet slatki      10-14

likersko crno slatko staro 14-16

 

Slastice slatke, suhe (bez čokolade)             

pjenušac polusuhi do slatki starijeg godišta 6-8

pjenušac poluslatki do slatki gazirani 8-9

bijelo slatko 10-13

bijelo jantarne boje 12-14

bijelo poluslatko, boje antičkog zlata 13-15

Marsala slatka 16

Sherry 15

Porto 14

Suvarak 15

Prošek 14

  isprintaj članak