Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Bolje smrad negoli ujutro svježe donje rublje
Međunarodni istraživački tim izvijestio je prošle godine da miris znoja zbog određenih kemikalija može usrećiti druge ljude. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Hranjiva vrijednost po komadu: 450 kcal/1.292 kJ, 28 g masti, 43 g ugljikohidrata, 3,6 bjelančevina, 150 mg kolesterola
Objavljeno: 03.11.2019. 14:26  
Kolač od đumbira
Kolač od đumbira

Važan i nezaobilazan začin azijske kuhinje je aromatično ljuti đumbir. Daje okus mnogim pikantnim, kao i mnogim slatkim jelima. Ovaj kolonijalni poklon iz Indije je u Europi našao svoje mjesto prije svega kao jedan od sastojaka keksa i kolača.

Azijska kuhinja se već od prije 3000 godina nametnula kao preteča upotrebe đumbira pri pripremi jela. Široko razgranat, izgleda kao rašireni rogovi losa ili grma trske, đumbir je također i na europskom prostoru poznat tisuću godina, ali sve veći značaj kao vrijedan začin ili kao sredstvo za iscjelivanje koju ima u azijskoj kuhinji, ovdje ipak još nije postigao.

 

Kolač od đumbira

1 kolač (10 komada, priprema otprilike 1 ¾ sata)

 

Potrebno:

180 g glatkog brašna

20 g škrobnog brašna (Gustin)

50 g ušećerenog đumbira

25 g mariniranog đumbira

5 jaja

180 g sirovog marcipana

200 g mekog maslaca

1 mali prstohvat soli

1 paketić vanilin-šećera

145 g smeđeg šećera

 

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 160°C. Kalup za kolač ili kvadratasti oblik (sadržine približno 2 litre) premazati maslacem i posipati brašnom.

2. Brašno prosijati zajedno sa škrobnim brašnom. Ušećereni đumbir narezati na male kockice i pomiješati s brašnom. Marinirani đumbir istisnuti i na sitno nasjeckati. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke.

3. Marcipan s maslacem, vanilin-šećerom, mariniranim đumbirom i trećinom šećera dobro kremasto umutiti. Postepeno dodavati žumanjke i masu pjenasto umutiti.

4. Bjelanjke istući s preostalim šećerom u kremasti snijeg. Mješavinu brašna umiješati u masu sa žumanjcima i na kraju dodati snijeg. Smjesu uliti u kalup za pečenje i peći ca. 75 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (na srednjoj rešetki).

5. Kolač izvaditi iz pećnice, pustiti ga ca. 10 minuta odmarati, izvaditi ga iz kalupa preokretanjem i pustiti da se ohladi (otprilike 2 sata). Poslužiti posipano šećerom u prahu.

 

Hranjiva vrijednost po komadu

450 kcal / 1 292 kJ, 28 g masti, 43 g ugljikohidrata, 3,6 bjelančevina, 150 mg kolesterola

 

Knjižnica zdravlja

Đumbir je začin i biljka koja ima iscjeliteljska svojstva, njegov korijen sadrži eterična ulja i tvari ljutog okusa koje poboljšavaju rješavanje viška slinovne i želučane kiseline iz tijela i reguliraju probavu. Đumbir pomaže pri stanjima gubitka teka, mučnine, kinetoza (bolesti putovanja) ili stanja organizma koja ovise o vremenu (meteoropati).

  isprintaj članak