Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ljepota
Kolagen se može uštrcati čak i u ruke, te usne kako bi im dao punoću
Objavljeno: 28.05.2019. 07:24  
Kolagen
Kolagen

Još 1980. godine mogli smo primijetiti znatne promjene na poznatim i slavnim ženskim licima, veće i slađe usnice, te savršeni ten. I danas je takav stil još uvijek omiljen. Neke žene jednostavno su obdarene velikim sočnim usnicama, no neke to ipak moraju nadoknaditi malim kozmetičkim korekturama. Iza velikih sočnih usnica stoji ništa drugo do – kolagen. To je u suštini vrlo važan sastojak naše kože i nalazi se u zglobovima, kostima, ligamentima dajući koži svježinu. 

Kako starimo tako se količine kolagena smanjuje, pojavljuju se bore, obrazi postaju sve uvučeniji, a gornja usna postaje tanja. Zato se preporučuje kreme i losione koji sadrže kolagen. On koži daje elastin, no ukoliko ga se izravno ubrizgava ima bolje učinke. Kolagen kojeg se koristi u medicinskoj kirurgiji potječe od krava. Pročišćen je tako da izgleda kao onaj ljudski te ga se ubrizgava kroz određene filere. Kada ga se ubrizga ispod kože fileri propuštaju podređenu količinu vlage – vode koja ravnomjerno prekriva suhe dijelove lica, bora, ožiljaka. No, ta injekcija ne može poboljšati veća oštećenja kože kao što su baš jake izrazite bore ili jako obrasla koža. Kolagen se može uštrcati čak i u ruke, te usne kako bi im dao punoću. Postupak traje 15 minuta do sat vremena, a izvodi ga se bez anestezije ili samo putem lokalne anestezije u obliku kreme. Uštrcani kolagen sadrži anestetični lidokain, tako da postupak nije bolan sam po sebi.

 

Moguće reakcije

Prirodno je da postoji mmogućnost alergije ili neke slične popratne pojave. Drugi problem mogu biti: osip, oticanje, simptomi slični gripi, infekcije, razne konture, autoimune bolesti. Trudnice koje su alergične na govedinu ili pate od autoimunih bolesti kao što je lupus, alergični na likodin, oni s aktivnim kožnim infekcijama ili neizliječenim ranama ne mogu upotrebljavati kolagen injekcije. Svaka osoba prije korištenja kolagena mora biti testirana. Unutarkožni testovi moraju biti primijenjeni u razmaku od dva tjedna. Mala količina kolagena stavlja se na podlakticu tj. na samu kožu. Moguća su manja peckanja ili ubodi, no oticanje, crvenilo i svrbež su pokazatelji da kolagen ne treba upotrebljavati.

 

Priprema

Ukoliko se priprema na testiranje kolagenom, pacijent ne smije uzimati aspirin ili steroidal, te lijekove protiv depresije sedam dana prije tretmana. Retin tip-A, alfa hidroxid kiselina se također ne preporuča dva dana prije tretmana. Pacijent na sam dan operacije dolazi sat vremena prije kako bi dobio anestetsku kremu. Prije postupka lice se očisti i ispere vodom, zatim se kožu premaže alkoholom i pusti da se osuši. Pacijenta se stavlja u sjedeći položaj kako bi kirurg mogao odmjeriti i pravilno procijeniti položaj bora na licu. Tada se kožu ponovno premaže alkoholom i injekcijom se uštrcava kolagen i to vodoravno dok se u usnice uštrcava po njihovoj dužini. Koji put liječnik može zatražiti od pacijenta da se namršti kako bi se bolje uočila problematična područja. Najčešće se sređuje područja oko očiju, nosnica, područje između nosa i usnica, brada, akne, ožiljci itd.

Nakon tretmana pacijent može nateći, no to traje samo 24 sata. Ili može osjetiti ubode i paljenje ili žarenje, ali u blagoj mjeri. Kolagen se apsorbira u tijelu tako da rezultati kolagenskih injekcija nestaju nakon tri do četiri mjeseca.

  isprintaj članak