Prvi strip na svijetu

Strip je pridonio nazivu "žuti tisak" za novine i časopise sa senzacionalističkim sadržajem. ...
Boraks – Počnite ga koristiti u svakodnevnom životu

Boraks je prirodni mineral koji nastaje sezonskim isparavanjem slanih jezera, a sastoji se od vode, natrija, kisika i bora. ...
Svaki peti rimski car rođen je u Srbiji
Jeste li znali da je od 18 rimskih careva, svaki peti rođen na području današnje Republike Srbije? ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Disbalans je uvijek nepoželjan
Objavljeno: 15.07.2013. 12:28  
Kolesterol
Kolesterol

Restoran Cocktail u Sisku

 

Kolesterol je normalni sastojak krvne plazme i tkiva (posebno žuči i živaca). Kada ga unosimo putem hrane životinjskog porijekla nazivamo ga egzogenim kolesterolom. A kada se sintetizira u tijelu, uglavnom preko jetre i crvene sluznice, nazivamo ga endogenim. Trebamo razlikovati dobar kolesterol od onog lošeg, ali treba znati još neke stvari…

Kolesterol se sintetizira dva do tri puta više nego se unosi hranom. Važan je za dobro funkcioniranje našeg tijela (proizvodnja određenih hormona, žučnih kiselina…), ali može i poguban za arterije, ako je njegova razina u krvi povišena. Taložeći se na njihovim stjenkama on smanjuje protok kroz arterije sa opasnošću da ih u potpunosti zatvori i izazove infarkt, moždani udar ili druge probleme krvožilnog sustava.

 

Odlične namirnice protiv lošeg kolesterola

Prvo je važno smanjiti, a ako je ikako moguće i izbaciti, namirnice koje u sebi sadrže kolesterol, prije svega namirnice životinjskog porijekla (mlijeko, jaja, meso).

Brojna istraživanja pokazala su da češnjak utječe na snižavanje kolesterola. Tri češnja češnjaka dnevno mogu sniziti kolesterol za 10 posto. U ovu svrhu češnjak se može koristiti sirov, kuhan ili mariniran, ali onaj u prahu je bezvrijedan.

Jagode, limun, kivi, paprika, rajčica i drugo voće i povrće koje sadrži dosta vitamina C posebno su važni u borbi protiv kolesterola.

Jabuka, dunja i mrkva sadrže dosta pektina koji snižava LDL, a podiže razinu korisnog HDL kolesterola.

 

Mahunarke i zobene pahuljice

Mahunarke su vrlo učinkovite u borbi protiv lošeg kolesterola, sve vrste mahunarki - bijeli, smeđi, azuki i šareni grah, leća, slanutak, soja. Sojin protein, koji znatno snižava razinu LDL-a, nalazi se u zrnju soje, sojinom mlijeku i tofu siru, misou, tempehu. Aktivnai sastojak u algama, eritadein, utječe na prirodno razgrađivanje i izbacivanje masnoća iz krvi.

 

Mnoga istraživanja pokazuju vrlo visoku učinkovitost zobenih pahuljica

Uključivanjem integralnih žitarica u prehranu znatno se smanjuju mnogi toksini u krvi. Naročito je učinkovita zob i proizvodi od njega. Mnoga istraživanja pokazuju vrlo visoku učinkovitost zobenih pahuljica. Ukoliko ih uključimo u prehranu loš kolesterol koji se stvara tijekom probavljanja hrane, zalijepi se za vlakna mekinja onako kako bi se inače zalijepio za stijenke arterija. Vlakna neprobavljena prolaze kroz  tanko i debelo crijevo te tako kolesterol ne dospijeva u krv već se izbacuje iz tijela.

 

Utjecaj pravilne prehrane

Pravilnom prehranom, psihičkom smirenošću i umjerenom tjelesnom aktivnošću, pravilnim disanjem i boravkom na svježem zraku može se sniziti povišena razina kolesterola i njegov štetni utjecaj na zdravlje.


  isprintaj članak