Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Ne čuvajte u hladnjaku rajčicu, luk ili krumpir
Objavljeno: 24.03.2021. 12:51  
Koliko dugo hrana može biti u hladnjaku
Koliko dugo hrana može biti u hladnjaku

Koliko dugo hrana može biti u hladnjaku

 

Ne čuvajte u hladnjaku rajčicu, luk ili krumpir.

 

A što učiniti kada u hladnjaku opazite namirnicu kojoj je istekao rok uporabe, a po izgledu i mirisu čini se u redu?

 

Kada se nešto u hladnjaku pretvori u neprepoznatljivu smjesu više je nego očito da se toga treba riješiti. U tom slučaju je najbolje da navučete gumene rukavice, na nos stavite štipaljku za rublje i pronađete najkraći put do kante za smeće. 

 

A što učiniti kada u hladnjaku opazite namirnicu kojoj je istekao rok uporabe, a po izgledu i mirisu čini se u redu? Evo nekoliko savjeta:

• Zamrznuta gotova jela i povrće: 

Većina ima na ambalaži napis "Upotrebljivo do datuma...”. Načelno ih možete koristiti do godinu dana od dana kupovine.

• Sladoled: 

Oslonite se samo na datum do kada je je jamčena svježina proizvoda. Ukoliko ga predugo čuvate u zamrzivaču, dobit će "gumeni” okus.

• Mlijeko i maslac: 

Datumi na mliječnim proizvodima ne znače da su ti proizvodi po navedenom isteku trajanja pokvareni. To su uobičajeni preporučljivi datumi uporabe. Mlijeko je obično dobro još nekoliko dana, a maslac će izdržati još čitav mjesec.

• Otvorena staklenka preljeva za tjestenine: 

Nakon dva tjedna obavezno je bacite u smeće! Na rubovima poklopca i vratu staklenke brzo se počinje skupljati plijesan koja često uđe i u sadržaj staklenke. 

• Sok od naranče: 

Sâm sok će izdržati čitav mjesec, vitamin C nažalost ne. Ukoliko sok nije dobro zatvoren i ako nije čuvan u staklenoj ambalaži odnosno tetrapaku (koji su za te vrste proizvoda najprimjereniji), izgubit će svoju biološku vrijednost.

• Sirevi: 

Kod tvorničko pakiranih sireva uvijek je na pakiranju utisnut datum uporabe. Ukoliko kupite odrezan komad sira koji je prilikom kupovine zamotan u papir, znajte da će ostati dobar barem nekoliko tjedana nakon kupovine. Naravno, ako ćete ga čuvati dobro zamotanog i ako na njemu nema plijesni odnosno ako se iz njega ne širi neugodan miris. Pa ako je sir i napala plijesan nije neka tragedija. Odrežite dio napadnut plijesni, i spasite ostatak sira.

• Jaja: 

Ako možda na pakiranju ne piše drugačije, jaja, u načelu, možete upotrebljavati mjesec dana nakon kupovine. Ako, naravno, nemaju čudan miris. Ipak, najbolje je upotrebljavati jaja do 15 dana starosti!

• Jogurt: 

Sigurno se može jesti nekoliko dana nakon isteka roka valjanosti.

• Ostaci iz restorana: 

Ako je dobro zatvoren "Dog bag” će izdržati do tri dana.

• Hladno meso - ostatak ručka: 

Obično je dobro čitav tjedan. Budite pažljivi kod manje slanog mesa.

• Otvorena boca vina: 

Crna i crvena vina brže oksidiraju i postaju gorka. Ukoliko želite sačuvati okus popijte ih u nekoliko dana. U protivnom ih možete koristiti kao preljev za salate.

• Prilozi: 

Majoneza, ketchup, gorušica (senf), začini, salatni preljevi, pekmezi, džemovi i razni želei su obično upotrebljivi godinu dana. 

• Kruh: Ako ste svježi kruh kupili u pekari čuvajte ga u hladnjaku (ako ga nećete zamrznuti), budući da ne sadrži konzervanse koji se stavljaju u trajne vrste kruha. Ako kruh čuvate u hladnjaku neće izgubiti vitamine i druge biološki vrijedne tvari i ostat će dobar barem tjedan dana. I još nešto: stavite ga u papirnatu, a ne u plastičnu vrećicu jer će tako sačuvati hrskavu koricu.

• Ostaci pizze: 

Ukoliko su dobro zamotani izdržat će tjedan dana.

                             

Čuvanje na hladnom

U hladnjaku možete čuvati mrkvu, celer, brokulu, cvjetaču i papriku. Problem s voćem u hladnjaku je da je skriveno pred očima i mislima. Zato je najbolje da na vrata hladnjaka nalijepite listić s upozorenjem što je u njemu kako biste i pojeli ono što ste kupili.

Ne čuvajte u hladnjaku rajčicu, luk ili krumpir. Hlađenje uništava njihov okus. Ukoliko voće nije zrelo stavite ga u smeđu papirnatu vrećicu i ostavite na pultu kako biste pospješili dozrijevanje.

                 

  isprintaj članak