Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kažu da su jaja loša za zdravlje srca
Objavljeno: 25.08.2020. 10:11  
Koliko jaja smijem jesti?
Koliko jaja smijem jesti?

Zajutrak je obrok za koji stručnjaci kažu da ga ne treba preskočiti. Međutim, mnogi ljudi nisu sigurni koliko jaja smiju pojesti budući da su bogata zasićenim masnoćama i kolesterolom. 

Neki ljudi izbjegavaju jesti jaja vjerujući da će im štetiti zdravlju. Međutim, prema stručnjacima, umjerena jedenje jaja nije problem.

Jedenje jaja i njihovi učinci na zdravlje ljudi već su dugo predmet znanstvenih istraživanja i rasprava. Iako jaja mogu biti dobar izvor hranjivih sastojaka, kažu da su loša za zdravlje srca. No, sve ovisi o pojedenoj količini.

 

Proteini nisu problem

Koliko jaja tjedno smijemo pojesti, a da ne naštetimo vlastitom zdravlju? Takvih preporuka nema. Neka istraživanja poput znanstvenika iz Kanade, pokazuju da umjerena potrošnja jaja, koja kod većine ljudi iznosi otprilike jedno jaje na dan, nije problem.

Bjelanjak je siguran i dobar izvor bjelančevina. Međutim, žumanjci jaja sadrže kolesterol i zasićene masne kiseline, pa ih treba jesti umjereno, osobito određene skupine ljudi. To se, između ostalog, odnosi na ljude s bolestima srca i krvožilnog sustava.

 

Ograničite potrošnju ako imate bolesti srca

Ako bolujete od bolesti srca ili imate visoki kolesterol, pazite na broj žumanjka koje ćete pojesti i razmislite o svim drugim oblicima zasićenih masnoća (crveno meso, govedina, svinjetina, teletina i janjetina, koža peradi, proizvodi od cjelovitog mlijeka ili sirevi od bez masti) u vašoj prehrani. Znanstvenici preporučuju postavljanje ograničenja na četiri žumanjka tjedno. Za bjelanjak nema ograničenja.

 

Važna je i priprema

Prilikom pripreme jaja trebate obratiti pažnju i na to kako ih pripremate. Ako ih pržite, ulje koje ćete koristiti dodati će vam još zasićene masti za taj dan. Bilo bi ih najbolje ispeći bez ulja.

 

Oprezno sa soli

Kako biste zadržali količinu natrija u svojoj prehrani na preporučenim razinama, trebali biste izbjegavati soljenje jaja. Zapamtite da dnevno ne trebate unijeti u tijelo više od čajne žličice soli. A kako se sol nalazi i u brojnim drugim namirnicama, prirodno ili kao dodona, uvijek nastojte izbjeći dodatno soljenje jela. Uz, to, preporuka je koristiti prirodnu jadransku morsku sol. Jodiranu, naravno.

_______________________

Važna napomena: Ovaj članak se ne smije se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak