Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Komorač za učinkovito kontroliranje tjelesne težine
Objavljeno: 22.10.2019. 15:10  
Komorač protiv teka, grčeva, nadutosti, mučnine, podrigivanja, žgaravice i mamurluka
Komorač protiv teka, grčeva, nadutosti, mučnine, podrigivanja, žgaravice i mamurluka

Osim grejpa moćno oružje u borbi protiv suvišnih kilograma je i komorač. Još su stari Grci uočili učinkovitost komorača u kontroliranju tjelesne težine. 

 

Napisala: mr. sc. Nina Bašić-Marković dr. med.

 

Za vrijeme Olimpijskih igara, grčki su atletičari žvakali plodove komorača da bi povećali snagu. To su isto činili i rimski legionari da suzbiju osjećaj gladi za vrijeme dugih marševa, dok su gladijatori jeli komorač s uvjerenjem da će im povećati izdržljivost i hrabrost te podariti dugovječnost. 

U staroj kineskoj kulturi komorač se koristio kao protuotrov nakon ugriza zmije, a srednjevjekovni travari opisuju ga kao sredstvo protiv zlih duhova i vještičjih čini. Postojao je običaj stavljanja sjemenki komorača u ključaonicu kako bi se domaćinstvo zaštitilo od vještičjih uroka i zlih duhova. 

Danas komorač koristimo protiv drugih duhova: suviška tekućine, otrova i plinova u crijevima. Naime, komorač potiče izlučivanje viška tekućine i štetnih proizvoda metabolizma iz tijela. Suzbija tek, smanjuje grčeve u probavnom sustavu, primjenjuje se kod nadutosti, mučnine, podrigivanja, žgaravice. Svojstvo da smanjuje mamurluk, čini ga poželjnim u danima nakon blagdana. 

U slučaju da ne možemo prekinuti štucanje, dovoljno je udahnuti nekoliko puta miris pravog eteričnog ulja komorača i štucanje će nestati kao rukom odneseno. Uz svu ovu bogatu paletu djelovanja nije zanemarivo da je komorač i blagi afrodizijak. 

 

Za čišćenje duhovnog i tjelesnog otpada

Aromaterapeutkinja Patricia Davis preporuča eterično ulje borovice za čišćenje duševnog i tjelesnog "otpada”, pogotovo osobama koje su svakodnevno izložene dodiru s velikim brojem ljudi ili se kaju zbog ranije učinjenih krivih poteza u životu. Ovo eterično ulje se također koristilo u ritualima dezinfekcije u starim kulturama Egipta, Grčke, a sve do početka prošlog stoljeća i u Francuskoj. Starosjedioci Sjeverne Amerike, baš kao i stanovnici Tibeta, koristili su čaj od lišća borovice za smanjenje boli u zglobovima te uklanjanje tegoba mokraćnog sustava. Ovo eterično ulje je jedno od najjačih sredstava za pročišćavanje organizma od suviška tekućine te se često upotrebljava u tretiranju celulita, pretjerane tjelesne težine, gihta, artritisa i boli u mišićima.  

 

Protiv spolne ovisnosti

Uz pomoć eteričnih ulja lakše je unijeti promjene u svakodnevnicu pa čak i ukloniti neke ukorijenjene loše navike kao što su ovisnost o alkoholu, nikotinu pa i spolna ovisnost o "neodgovarajućoj osobi”. 

  isprintaj članak