Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kopar je začin, ali i tradicionalni kućni lijek za mnoga oboljenja, a ponajprije za ženske i dječje tegobe
Objavljeno: 25.02.2020. 16:39  
Kopar
Kopar

Poznat je pod nazivom kopor, anita, koper, koprić, dilj, mirodija. Jednogodišnja je biljka, a naraste do metra visine. Kopar sadrži i eterično ulje koje sadrži i do 60% karvona, vicenim, limonena, kalcij, natrij, fosfor, sumpor, masna ulja, dušične spojeve, pektin...

 

Napisao: Artur Vaško


Biljka prirodno raste u divljini, a uzgaja je se i u vrtovima. Sadi je se što je moguće ranije po prestanku zimskih mrazeva, i to na što sunčanijem mjestu.

Listovi kopra su višestruko perasti plavkasto-zelene boje. Cvjetni štitac je žut, velik i plosnat.

Pradomovina ove biljke su Perzija i istočna Indija. Dobro su ga poznavale sve stare civilizacije. U egipatskim grobnicama kod Tebe 1500 god. prije naše ere u posudama sa zrnjem žita bile su i grančice s plodovima kopra.

Poznavali su ga i stari Židovi u Palestini, a spominje ga se i u Novom zavjetu. U spisima se spominje i Karlo Veliki 812. godine koji preporučuje sadnju kopra. 

Kopar sadrži i eterično ulje koje sadrži i do 60% karvona, vicenim, limonena, kalcij, natrij, fosfor, sumpor, masna ulja, dušične spojeve, pektin...

 

Moj muž će raditi što žena želi

U pučkom vjerovanju kopar zauzima posebno mjesto. Naši stari vjerovali su da će onaj tko kopar nosi na goloj koži biti čuvan od uroka, a kad mladenka krene u crkvu na vjenčanje treba staviti nešto lišća od kopra u cipelu i u sebi ponavljati: "Imam kopra u cipeli, moj muž će raditi što mu žena želi".

 

Sveprisutni začin

Kopar se kao začin već od davnina upotrebljava u kuhinji. Sjeckano sviježe lišće kopra poboljšava okus zelenoj salati te salati od krastavaca i rajčica, a dobrodošao je i u salati od krumpira, te kao dodatak začinjenom maslacu i majonezi. Umak od kopra idealna je nadopuna uz svježu jegulju, rakove te sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Nadalje se može upotrijebiti u varivu od graha i krumpira, uz ovčetinu, pečenu svinjetinu.

U pripremi zimnice naročito u kiselim krastavcima ne upotrebljava se samo nježne listiće kopra već cijelu stabljiku.

 

Tradicionalni kućni lijek

Kopar je tradicionalni kućni lijek za mnoga oboljenja, a ponajprije za ženske i dječje tegobe. dobro djeluje na redovitost mjesečnog ciklusa, kao i kod grčeva u dojenčadi. Ako ga se koristi sa ostalim, njemu srodnim, biljkama kao što su komorač, kim i anis, izvrstan je lijek kod nadutosti, žgaravice, oboljenja želuca, crijeva i bubrega. Osim toga vjeruje se da čisti krv i jača srce, te da pomaže kod liječenja hemoroida.

Potrebno je znati da trudnice ne bi smijele uzimati kopar niti kao začin niti kao lijek.

  isprintaj članak