Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Kopar je začin, ali i tradicionalni kućni lijek za mnoga oboljenja, a ponajprije za ženske i dječje tegobe
Objavljeno: 25.02.2020. 16:39  
Kopar
Kopar

Poznat je pod nazivom kopor, anita, koper, koprić, dilj, mirodija. Jednogodišnja je biljka, a naraste do metra visine. Kopar sadrži i eterično ulje koje sadrži i do 60% karvona, vicenim, limonena, kalcij, natrij, fosfor, sumpor, masna ulja, dušične spojeve, pektin...

 

Napisao: Artur Vaško


Biljka prirodno raste u divljini, a uzgaja je se i u vrtovima. Sadi je se što je moguće ranije po prestanku zimskih mrazeva, i to na što sunčanijem mjestu.

Listovi kopra su višestruko perasti plavkasto-zelene boje. Cvjetni štitac je žut, velik i plosnat.

Pradomovina ove biljke su Perzija i istočna Indija. Dobro su ga poznavale sve stare civilizacije. U egipatskim grobnicama kod Tebe 1500 god. prije naše ere u posudama sa zrnjem žita bile su i grančice s plodovima kopra.

Poznavali su ga i stari Židovi u Palestini, a spominje ga se i u Novom zavjetu. U spisima se spominje i Karlo Veliki 812. godine koji preporučuje sadnju kopra. 

Kopar sadrži i eterično ulje koje sadrži i do 60% karvona, vicenim, limonena, kalcij, natrij, fosfor, sumpor, masna ulja, dušične spojeve, pektin...

 

Moj muž će raditi što žena želi

U pučkom vjerovanju kopar zauzima posebno mjesto. Naši stari vjerovali su da će onaj tko kopar nosi na goloj koži biti čuvan od uroka, a kad mladenka krene u crkvu na vjenčanje treba staviti nešto lišća od kopra u cipelu i u sebi ponavljati: "Imam kopra u cipeli, moj muž će raditi što mu žena želi".

 

Sveprisutni začin

Kopar se kao začin već od davnina upotrebljava u kuhinji. Sjeckano sviježe lišće kopra poboljšava okus zelenoj salati te salati od krastavaca i rajčica, a dobrodošao je i u salati od krumpira, te kao dodatak začinjenom maslacu i majonezi. Umak od kopra idealna je nadopuna uz svježu jegulju, rakove te sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Nadalje se može upotrijebiti u varivu od graha i krumpira, uz ovčetinu, pečenu svinjetinu.

U pripremi zimnice naročito u kiselim krastavcima ne upotrebljava se samo nježne listiće kopra već cijelu stabljiku.

 

Tradicionalni kućni lijek

Kopar je tradicionalni kućni lijek za mnoga oboljenja, a ponajprije za ženske i dječje tegobe. dobro djeluje na redovitost mjesečnog ciklusa, kao i kod grčeva u dojenčadi. Ako ga se koristi sa ostalim, njemu srodnim, biljkama kao što su komorač, kim i anis, izvrstan je lijek kod nadutosti, žgaravice, oboljenja želuca, crijeva i bubrega. Osim toga vjeruje se da čisti krv i jača srce, te da pomaže kod liječenja hemoroida.

Potrebno je znati da trudnice ne bi smijele uzimati kopar niti kao začin niti kao lijek.

  isprintaj članak