Krvava kiša u Indiji
Postoje mnoge pretpostavke koje objašnjavaju ovo čudo, uključujući vulkanske materijale i svemirska podrijetla koje tek treba dokazati.
...
Naočale čuvaju našu najveću dragocjenost - vid
Sunčane naočale trebaju zaštititi vaše oči od štetnih sunčevih UV, kao i prašine i zagađenja oko nas ...
U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Car Galerije, a ne Konstantin Veliki, je prvi donio Edikt o toleranciji vjera
Objavljeno: 06.07.2018. 11:06  
Korijeni europskog kršćanstva
Korijeni europskog kršćanstva

Car Galerije

 

Krajem četvrtog i početkom petog stoljeća, Rimsko carstvo se našlo na prekretnici. Sustav vladanja sa četiri imperatora – tetrarhija, a koji je uspostavio car Dioklecijan, doveo je do slabljenja Rima i seljenja gospodarske i političke moći u balkanske provincije. Tako je, samo na području današnje Srbije, rođeno 17 rimskih careva u samo 185 godina (od 241 do 426. godine). Najpoznatiji među njiima: Konstantin Veliki, rođen u Nišu, i Galerije, rođen pored Zaječara, donijeli su u paganskom carstvu prva dva edikta o toleranciji kršćanske vjere!

 

Car Galerije je bio prvi

Manje je poznato kako je Galerije, neposredno pred smrt, 30. travnja 311. godine, u Nikomediji (Izmir) donio Edikt o toleranciji vjera – prvi akt kojim se ozakonjuje pravo kršćana. Kasniji događaji mu nisu išli na ruku budući da su kršćanski pisci crkvene povijesti pridonijeli da se o njemu stvori loša slika, a njegov edikt prekrije zaborav.

U povijesnom sjećanju ostao je edikt koji je Konstantin Veliki, koristeći se upravo potisnutim Galerijevim aktom, objavio u Milanu 313. godine. Milanski edikt je do danas ostao zapamćen kao osnova europske tolerancije vjera.

Dodajmo kako su ta dva vladara Srbiji ostavili krasnu arheološku baštinu: Romulijanu i Medijanu - dva graditeljska dragulja.

 

Što znači edikt?

Edikt (lat. edicere,edictum) kod starih Rimljana je značilo javnu objavu pretora u kojoj priopćava plan svog rada u idućoj godini, tzv. "pretorski edikt" (jedan od najvažnijih izvora rimskog prava), odnosno službenu objavu, naredbu, ukaz.

  isprintaj članak