Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Kako dugoročno motivirati svoje dijete za učenje?
Izbjegavajte, ako je ikako moguće, dijete redovito nagrađivatii slatkišima, gledanjem televizije ili računalnim igrama. To ima kratkotrajan učinak. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Jednokratne maske za lice nisu učinkovita zaštita od virusa ili bakterija koje se prenose zrakom
Objavljeno: 02.02.2020. 10:48  
Korona virus: stiže li zaraza iz hrane ili predmeta?
Korona virus: stiže li zaraza iz hrane ili predmeta?

Početkom godine u Kini je otkriveno izbijanje bolesti dišnog sustava zbog okužbe novim korona virusom (2019-nCoV). Sada postoje zaraženi u brojnim državama - uključujući i europske. Ali kako se možete zaraziti? Je li to moguće i s hranom ili predmetima?

Nova vrsta virusa corone širila se, posebno u Aziji, već tjednima. Međutim, zaraženi su pronađeni i u drugim krajevima svijeta. U krajnjim slučajevima bolest je kobna. Ali kako se zaraziti? Može li jedenje hrane biti opasno?

 

Prijenos iz zraka kao zaraza kapljicama

Kao što njemački Savezni zavod za procjenu rizika (BfR) piše u trenutnoj priopćenjima, prijenos patogena putem hrane na ljude malo je vjerovatno na temelju trenutnih znanstvenih saznanja.

Prema riječima stručnjaka, virus corone obično se prenosi među ljudima putem zraka u obliku kapljične infekcije. Ovo zahtijeva bliski dodir sa životinjom koja nosi virus ili sa zaraženom osobom.

Još uvijek nema dokaza za mogućnost zaraze ljudi dodirom s proizvodima ili hranom, pa čak i s trenutnom epidemijom. Tako njemački Savezni centar za zdravstveno obrazovanje (BZgA) također na svom portalu "infektionsschutz.de" ističe da je zaraza uvoznom robom malo vjerojatna.

Međutim, nije poznato može li novi virus corone preživjeti nekoliko dana u tekućoj ili osušenoj tvari (materijalu). 

 

Zaštita od zaraze

Ako se želite zaštititi od okužbe, trebate nekoliko puta dnevno oprati ruke sapunom i vodom. Kod kašljanja i kihanja usta i nos treba prekriti papirnatim rupčićem, a ne rukama. Također treba izbjegavati izravan dodir s bolesnim ljudima. Na to ukazuje austrijska Agencija za zdravstvo i sigurnost hrane (AGES).

Jednokratne maske za lice nisu učinkovita zaštita od virusa ili bakterija koje se prenose zrakom, ali mogu pomoći u smanjenju opasnosti od širenja virusa kroz „prskanje" kod kihanja ili kašljanja.

 

Pridržavajte se općih higijenskih pravila

Pri rukovanju i pripremanju sirovog mesa i mesnih proizvoda uvijek treba voditi računa o higijenskim pravilima, također i u pogledu drugih patogena koji mogu biti prisutni.

Primjenjujte sljedeće opće propise o čistoći:

• Skladištite i pripremite sirove mesne proizvode i drugu hranu odvojeno, posebno ako je nećete zagrijavati.

• Uvijek dobro očistite opremu i površine koje su došle u dodir sa sirovim mesnim proizvodima toplom vodom i deterdžentom. Dobro je koristiti Izosan (proizvodi ga Pliva i možete ga kupiti u ljekarnama) za potpunu dezinfekciju.

• Ambalažni materijal, vodu korištenu za otapanje i slično odmah ukloniti.

• Ruke temeljito operite toplom vodom i sapunom.

• Jela pripremljena od sirovih mesnih proizvoda temeljito kuhajte, što znači da temperatura jezgre od 70 stupnjeva Celzija mora biti najmanje dvije minute.

______________________________ 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak