Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Čak i kod zaraze uravnoteženi metabolizam može umanjiti opasnost od komplikacija
Objavljeno: 05.03.2020. 08:18  
Koronavirus: kako osobe s dijabetesom mogu smanjiti opasnost od zaraze
Koronavirus: kako osobe s dijabetesom mogu smanjiti opasnost od zaraze

Biškek (snimio: Željko Mariušić)

 

U svijetu je od zaraze umrlo više od 3000 ljudi. Prema stručnjacima, većina smrti dogodila se kod starijih ljudi s ozbiljnim popratnim bolestima, poput bolesti srca ili šečerne bolesti. Međutim, za zdrave dijabetičare ne postoji povećana opasnost od zaraze.

 

Smanjite opasnost od zaraze

Budući da kronične osnovne bolesti mogu dovesti do težih tečajeva, Njemačko društvo za dijabetes (DDG) preporučuje osobama oboljelim od dijabetesa da imaju stabilan šećer u krvi budući da, prema riječima stručnjaka, to smanjuje opasnot od zaraze, kao i zaštitne maske protiv utjecaja tuđeg kihanja, te temeljito pranje ruku.

Bolesnici s dijabetičkim komorbiditetima i komplikacijama u organima kao što su srce, bubrezi ili jetra trebali bi izbjegavati velike gužve kao mjesto opasnosti od zaraze.

 

Pristojnost pri kašljanju i temeljita higijena ruku

Poput virusa gripe, i infekcija korovirusom SARS-CoV-2 može dovesti do simptoma kao što su kašalj, curenje iz nosa, grlobolja i vrućica, a u nekim slučajevima čak i proljev.

"Budući da je virusna bolest u većini slučajeva blaga, ne vidimo veću opasnost za oboljele od šećerne bolesti negoli s uobičajenim virusom gripe" - izjavila je prof. dr. med. Monika Kellerer predsjednik DDG-a i dodala: "Ovdje također preporučujemo opće mjere zaštite koje primjenjuju i na gripu."

Kao i kod gripe i drugih akutnih respiratornih infekcija, pravilno ponašanje kod kašlja i kihanja, dobra čistoća ruku i sigurnosna udaljenost od bolesnih (otprilike jedan do dva metra) također štite od prenošenja novog koronavirusa. S obzirom i na prisutnu gripu, te su mjere preporučljive svugdje i u bilo kojem trenutku.

 

Veća opasnost kod visoke razine šećera

Prema DDG-u, dobra kontrola šećera u krvi korisna je za dijabetes u tijeku infekcija.

"Čak i u slučaju infekcije sa još uvijek malo istraženim koronavirusom SARS-CoV-2, pretpostavljamo kao i kod gripe, da uravnoteženi metabolizam može umanjiti opasnost od komplikacija", objašnjava profesor dr. med. Baptist Gallwitz, glasnogovornik DDG medije.

 _________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak