Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Potvrđeno poboljšanje kakvoće zraka u Europi kao popratna pojava koronavirusa
Objavljeno: 28.03.2020. 13:30  
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu

Karte je izradio Kraljevski nizozemski meteorološki zavod (KNMI)

 

Pravilo ostajanja kod kuće i posljedično smanjenje gospodarskih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, dovele su do velikog smanjenja emisija. Sve to je vidljivo zahvaljujući istraživanjima Nizozemskog meteorološkog ureda koji upravljainstrumentom Tropomi na satelitu Copernicus Sentinel-5P, koji nadgleda količinu niza atmosferskih plinova, uključujući NO2.

Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. Usporedbe su za koncentracije u zraku od 14. do 25. ožujka s mjesečnim prosjekom koncentracija za ožujak 2019. godine.

"Obično morate uzeti prosjek od 10 dana da biste dobili dobru snimku”, kaže Henk Eskes iz KNMI-a i dodaje: "Postoji puno razlika u količini dušičnog dioksida iz dana u dan zbog promjena vremena. Dakle, kada se smjer vjetra promijeni ili njegova brzina vjetra dobit ćete različita očitanja."

Kombinirajući podatke za 10 dana omogućuje nam da vidimo utjecaj promjena uslijed ljudske aktivnosti. Iz karte za Italiju vidljiva su smanjenja na sjeveru te države gdje je izbijanje Covid-a19 bilo najteže.

Sentinel-5P dio je flote svemirskih stanica promatrača Zemlje kojom upravlja Europska svemirska agencija. Izgradio ga je Airbus u Velikoj Britaniji, a lansiran je u listopadu 2017. godine. Nosi samo jedan jedini instrument - Tropomi. Ovo je spektrometar koji promatra reflektiranu sunčevu svjetlost sa Zemlje analizirajući njene različite boje. Pritom može otkriti prisustvo plinova u atmosferi u tragovima kao što su dušikov dioksid, ozon, formaldehid, sumpor dioksid, metan, ugljični monoksid i aerosoli (male kapljice i čestice).

  isprintaj članak