U Turskoj nemaju zakon o homoseksualnosti
Navršenih od 18 godina starosti je i dobna granica za dozvolu ulaska u barove i klubove koji prodaju alkohol. ...
Muškarca se pozna po gaćama
Materijal od kojeg se proizvedi muške gaće mora biti vrhunske kakvoće. ...
Turizam je treća izvozna grana svijeta
Prošlu godinu odlikuje održiv rast u mnogim odredištima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Sultan Mohamed V. postao je 15. kraljem Malezije u prosincu 2016. godine
Objavljeno: 07.01.2019. 10:32  
Kralj Malezije iznenada odstupio zbog braka s misicom?
Kralj Malezije iznenada odstupio zbog braka s misicom?

Sultan Mohamed V. 

 

Malezijske vlasti potvrdile su da je kralj sultan Mohamed V. abdicirao. Razlog za prvu ostavku kralja iz neovisnosti 1957. godine nije bio naveden, ali se pretpostavlja da je morao podnijeti ostavku zbog braka s bivšom ruskom kraljicom ljepote.

 

"Državna palača izvješćuje da je njegovo veličanstvo podnijelo ostavku s položaja 15. malezijskog kralja", izjavilo je bez razloga za ostavku u izjavi. "Njegovo visočanstvo govori ljudima Malezije da nastave održavati jedinstvo, toleranciju i sklad", izvijestili su iz državne palače.

 

Iako je uloga kralja u Maleziji simbolična ipak je, između ostalog, nominalni zapovjednik vojske. Kralj sultan Mohamed V. je početkom studenog uzeo dva mjeseca bolovanja. Tijekom tog vremena kružile su glasine diljem zemlje, zahvaljujući ruskim i britanskim medijima, da se 49-godišnji vladar u Moskvi vjenčao s bivšom kraljicom ljepote iz Rusije.

 

Iako je uloga kralja u Maleziji simbolična ljudi ga duboko poštuju, a kritika monarhije je strogo zabranjena. Osim toga, kralj je također simbolički vođa islama i nominalni zapovjednik vojske.

Mohamed V. je u prosincu 2016. postao 15. kralj Malezije, a javnost je poznata ponajprije zbog svog opuštenog ponašanja pa su ga fotografi uspjeli snimiti kako nosi bejzbolsku kapu.

Malezija je ustavna monarhija s jedinstvenim političkim poretkom. Devet kraljeva malezijskih saveznih država bira kralja države svakih pet godina iz svojih redova. Položaj kralja mogu preuzeti samo vladari država, članovi utjecajnih islamskih obitelji sa stoljetnom poviješću. Ovaj sustav postoji od 1957. godine, kada je Malezijska federacija proglasila svoju neovisnost od Britanskog carstva.

 

  isprintaj članak