Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Kako dugoročno motivirati svoje dijete za učenje?
Izbjegavajte, ako je ikako moguće, dijete redovito nagrađivatii slatkišima, gledanjem televizije ili računalnim igrama. To ima kratkotrajan učinak. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Stolovalo je tu sedam papa
Objavljeno: 26.06.2020. 06:51  
Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona
  • Kraljevina Provansa i pape iz Avignona

Aix en Provence: rotonda, katedrala, trg Albertas, trg Forum des Cardeurs; Avignon: Pont Saint Benezet, pogled s mosta, avignonska nova palača, avignonska palača i crkva i avignonske pape. 


Na našem putu po Provansi prvo posjećujemo Aix en Provence smješten 20 km sjeverno od Marseilla, nekadašnji glavni grad neovisne kraljevine Provanse s brojnim palačama i trgovima s fontanama i najvećom pješačkom zonom i bezbrojnim trgovinama, kafićima i restoranima.

 

Napisali i snimili: Verica i Boris Pletikosa

 

U spletu uličica prodaje sve što zanima turiste, ali i nude bogatstvo jela i pića. Zovu ga i grad tisuću fontana. Nekada su u njemu boravili grofovi, koji su gradili svoje palače, koje i danas svjedoče o tome zlatnom dobu. Nije niti čudo da ga zovu i gradom grofova. To je grad u kojem se rodio poznati slikar Paul Cezanne, koji ga je najviše proslavio. Njegova kolekcija i život se može pogledati u muzeju posvećenom njemu i njegovom ateljeu.  

 

Rotonda i Cours Mirabeau 

Nekada su ga opasavala zidine kojih više nema. Samo poneki ostatak. Umjesto zidina napravljeni su prekrasni bulevari s drvoredima platana. U središtu grada je veliki trg s fontanom nazvan La Rotonde i kip Cezannea, od kojeg vode oznake na asfaltu u obliku slova C, koje čine pješački pravac poznat kao Cezanne staza. Vodi do škole u koju je umjetnik pohađao kao dijete, zgrade u kojoj je rođen, kuća njegovih prijatelja, kafića u koje je zalazio i crkve u kojoj se oženio. 

Na Rotondi počinje šetalište Cours Mirabeau, prepuno štandova s lošim proizvodima, kao da nije dovoljno trgovina u gradu. Poslije podne ih uklanjaju pa se tek tada vidi prava ljepota bulevara. Pri kraju avenije je Brasserie Les Deux Garcons, koja tu posluje od 1792. godine i nudi klasična francuska jela. Unutrašnjost je ukrašena slikama Cezanna, Picassa, Piafa i Camusa. 

Grad je poznat i po tradicionalnim provansalskim slatkišima calissons i crepes s raznim punjenjima, koje više liče jako tankim pizzama negoli palačinkama koje se mogu kupiti kao tzv. brza hrana na brojnim štandovima. Slatkiši su od neke vrste marcipana s okusima dinje i naranče u obliku badema i obično su bijele ili vrlo svijetle boje. 

Na kraju šetališta je spomenik i fontana Dobrom kralju Reneu koji je tu vladao u 15. stoljeću i pridonio napretku grada. Tada je otvoreno sveučilište i puno je ulagano u kulturu i umjetnost. Njegov sin, nažalost, nije upio zadržati neovisnost Provanse koja je trajala od 1229.godine, te je pripojena Francuskoj 1486. godine. Francuzi već u 16. stoljeću zabranjuju provansalski jezik i asimiliraju stanovništvo. Dva stoljeća kasnije s Franuskom revolucijom ukida se zabrana i danas ga se smatra jednim od dijalekata francuskog, koji vuče korijene iz latinskog jezika.

Tu je i četvrt Mazarin s nedavno obnovljenom fontanom Četiri delfina iz 1667. godine, a gotovo odmah do, u dvorištu prekrasne crkve je muzej Granet s veličanstvenom kolekcijom slika od Rubensa preko impresionista Cezanna, Degasa, Moneta, Van Gogha i postimpressionista i suvremnog slikarstva poput Bonnarda, Braquea, Dubuffeta i Picassa.

 

Stari grad

Ulazimo u stari grad i četvrt Vieil Aix. Posjećujemo trg Albertas s prekrasnom rokoko palačom iz 1745. godine i fontanom iz 1862. Šetamo trgom na kome prodajaju voće i povrće i stižemo do gradske vijećnice iz 17. stoljeća s prekrasno rezbarenim vratima. Tu je i toranj iz 16. stoljeća sa satom iz 1661.godine i, naravno, fontanom. Na sljedećm trgu je katedrala Saint-Sauveur (Svetog Spasitelja), građena očak d 5. do 17. stoljeća i mješavina je stilova. Na ulazu u nju je ranokršćanska krstionica. 

 

Lavanda

Većina u Provansi očekuje beskrajna polja lavande, od kojih nismo vidjeli niti jedno. Samo oko muzeja lavande Lavender Museum u mjestu Coustellet. Polja se nalaze u brdima, a zaštićena marka kozmetike je Le Chateau Dubois. Lavanda je i zaštitni znak Provanse i koriste je kao reklamu kako bi privukli što više turista. Trebali bismo učiti od njih. 

Nakon pogledamog filma o uzgoju i proizvodnji lavande u muzeju se razgledava staru opremu pomoću koje se destilacijom dobivalo ulje lavande, način uzgoja i rada u poljima.

Ulje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj inustriji. Za razliku od Fragorand muzeja u Ezu, ovdje je ulaz šest eura i ne može se vidjeti suvremnu opremu. I ovdje posjet završava u trgovini punoj ulja, hidrolata, sapuna i drugih proizvoda na bazi lavande. 

U dvorištu se može slikati ispred velikog postera ljubičastih polja lavande i prevariti prijatelje da smo bili na njima. 

Inače, malo ljudi zna da se lavandu uzgaja samo u Provansi i to u planinama na visinama iznad 800 metara. Kod nas i drugdje u svijetu raste hibridno napravljen lavandin koji ima tri cvijeta na svakoj stabljici pa tako i tri puta više mase za dobijanje ulja. Stoga je ovdje ulje tako skupocjeno. Za bočicu od 30 ml ulja treba 3,9 kg lavande, koju se dobiva iz 20 grmova s površine u polju od 10,8 četvornih metara. 

Vodič nam je objasnio da se polja lavande ne ide razgledavati radi uskih cesta u brdima, mada mnogo agencija upravo vodi u ta brda. Stoga provjerite prije puta što se reklamira u agenciji, a što u stvari nudi. 

 

Papinski grad Avignon

Avignon je još jedna stara prestolnica Provanse i grad koji je u 14. stoljeću bio središte kršćanstva i sjedište papa. Sačuvani su svi obrambeni zidovi, a unutar zidina se ističu Papinska palača i katedrala Notre Dame des Doms, vidljiva izdaleka. S koje god strane dolazili uživat ćete u pogledu na zidine uz koje je napravljena šetnica. Ušli smo kod srušenog mosta Pont d Avignon ili Pont Saint Benezet, kojeg je moćna Rohna srušila za vrijeme jedne od poplava u 17. stoljeću, pa su ostala samo tri velika luka i kapela na njemu. Legenda kaže da je 1177. godine pastir Benezet usnio san u kojem su mu anđeli rekli da mora tu napraviti most. Gradski oci, da bi ga odbili, rekli su da će napraviti samo ako uspije podići ogromnu stijenu. On je uspio, pa su to protumačili kao božji znak i izgradili 900 metara dugi most s 22 luka u svega osm godina.

 

Papinska palača

U nestabilna vremena srednjeg vijeka i borbe za vlast oko Rima i za taj dio Italije, papa Clement V. odlučio je potražiti zaštitu francuskog kralja i smjestio se 1309.godine u tada neovisnu Provansu - u Avignon. Dio dominikanskog samostana u početku biva zamijenjen Starom palačom, koja godinama biva nadograđivana u Novu palaču, najveću veličanstvenu palaču kršćanstva srednjeg vijeka, koja je zauzimala 11.000 čvm. Ujedno je bila i najveće gotičko zdanje. Stolovalo je tu sedam Papa, sve do 1377. godine kada su se vratili u Rim. Francuski kralj je pokušao zadržati pape u Avignonu, pa su tu istovremeno kada i u Rimu birana još dvojica, a koje povijest naziva Antipape. Nakon toga se palača opet vraća u posjed Vatikana sve do Francuske revolucije. Unutrašnjost se može obići, ali moguće je vidjeti samo ogromne prazne dvorane s nešto predmeta i na jednom mjestu nekoliko sarkofaga s papama koji su tu sahranjeni.

Na velikom trgu je i Mala palača u kojoj su stolovali biskupi i prvi papa. U njoj je sada muzej. Do palača se izdiže romanička katedrala iz 12. stoljeća i velika ravan s parkom odakle je najljepši pogled na trg, rijeku i srušeni most, te još jednu utvrdu Grand Avignon na suprotnoj strani rijeke. 

 

Gradska vijećnica

Glavni gradski trg prepun života u hladovini platana, diči se gradska vijećnica iz 1845. godine s gradskim tornjem sa satom iz 14. stoljeća. S njega se ulazi u nekoliko ulica pješačke zone s trgovinama, kao i u glavnu ulica Rue de la Republique, koja završava izvan zidina ispred željezničke stanice. 

Ako imate vremena prošetajte do prekrasne palače i crkve Saint-Didier iz sredine 14. stoljeća i St Martial Temple u prekrasnom parku. Šetajući pješačkom zonom u Rue des Marchands prolazimo pored još jedne gotičke crkve Saint Pierre i stižemo na trg Pie sa sinagogom i srednjevjekovnim tornjem s satom. Trg je prepun kafića i restorana a na njemu je i buvljak određenim danima. Naravno, sigurno ćete naći nešto zanimljivo i opet potrošiti nešto novaca.

  isprintaj članak