Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Četiri stotine europskih kraljeva i drugih velikaša u Krapini!
Objavljeno: 16.08.2011. 21:47  
Krapina
Krapina

Krapina se u pisanom dokumentu spominje pred 820 godina iako se na prostoru grada nalaze naselja stara više od 40 tisuća godina. Uostalom, nije li danas Krapina najpoznatija po nalazištu tzv. Krapinskog pračovjeka - Homo Krapiniensisa. Istraživanja su pokazala da je u toj kotlini, na obali Panonskog mora, boravio i kromanjonski čovjek o čemu svjedoče brojni fosili. Rimski žrtvenici Jupiteru i ostaci legionarske poštanske postaje u Mihaljekovu jarku na južnom prilazu kotlini ukazuju na postojanje važne rimske ceste koja je vodila iz Siscie (današnjeg Siska) preko Ščitarjeva smještenog južno od Zagreba i Krapine do Petovie - današnjeg Ptuja.

Četiri stotine kraljeva i velikaša
Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović davne je 1225. godine stolovao u Krapini gdje je razgovarao s knezovima i biskupima splitskim i krbavskim o južnim granicama Hrvatske. Arheološkim iskopavanjima otkrivena je kraljevska kapela u kojoj su takvi ugovori potpisivani i pečačeni uz prisegu. U njoj je obavljeno i vjenčanje kralja Sigismunda Anžuvinskog s Barbarom Celjskom kojem je prisustvovalo više od četiri stotine europskih kraljeva i drugih velikaša! Crkva sv. Katarine i franjevački samostan stari su preko 350 godina. U 17. stoljeću tamo je bio fakultet teologije, filozofije i retorike i veoma vrijedna knjižnica koja je sačuvana i danas. Otvorena je za razgledavanje zajedno sa sakralnim muzejom.  Saski kralj u turističkoj posjeti

Da je Krapina turistički zanimljiva već nekoliko stoljeća najbolje potvrđuje dolazak Saskog kralja 1845. godine kako bi je razgledao u društvu bana Jelačića koji ga je pozvao u turistički posjet. Uostalom, tada je Krapina već imala baroknu crkvu Marije Jeruzalemske na Trškom vrhu, najveću utvrdu u tom dijelu Hrvatske i podgrađe koje je već 1347. godine dobilo status kraljevskog trgovišta.

Postojimo tek nekoliko minuta
Kada dođete u Krapinu prvo posjetite Hušnjakovo i nalazište pračovjeka. Zanimljiv je posjet vrhunskom. To nikako nemojte propustiti! Kada ste već u centru grada obavezno posjetite župnu crkvu sv. Nikole unutar koje je ostao mali dio gotički nadsvođene sakristije od crkve koja je ranije stajala na tom mjestu. Ostao je sačuvan i niz umjetničkih zlatarskih predmeta iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća. Posebno su vrijedne orgulje stare 101 godinu.

Uživanje u dobrom jelu
Iza toga prošetajte povijesnim središtem grada. Krapina je i danas trgovište pa su ulice ispunjene brojnim trgovinama i ugostiteljskim radnjama. Mi preporučamo odličan restoran Luna i gostionicu Pod starim krovovima u kojoj možete i noćiti. Preporučamo i posjet restoranu Preša smještenom iznad Krapine s krasnim pogledom na grad. Nakon okrepe posjetite Galeriju grada Krapine koja se nalazi u kući odvjetničke obitelji Majcen, a u kojoj su se okupljala poznata imena iz Ilirskog preporoda. Danas možete naići na neku od izložbi poznatih slikara i razgledati je uz postojeći stalni postav.  Jedno od dva najveća prošteništa
Krenite put Trškog vrha na kojem se nalazi crkva Majke Božje Jeruzalemske koja je uz Mariju Bistricu i Trsat najveće hrvatsko proštenište. 

Imate li novaca kupite toplice
Hrvatsko zagorje obiluje toplicama no za jedne vjerojatno niste čuli. To su Šemničke toplice koje spadaju pod Krapinu i predstavljaju zapušteno ruglo iako su počeci komercijalizacije bili pred 74 godine kada su uređeni bazeni i ugostiteljski objekt. Nalaze se kilometar i pol od izlaza s auto-ceste za Sv. Križ Začretje. Pogledajte ih, a ako imate novaca kupite. Krapina je početkom prošlog stoljeća imala veliko kupalište i prirodno lječilište prema Kneippovim načelima prirodnog liječenja. Tada su izdani prospekti na hrvatskom i njemačkom jeziku. Prostorije za liječenje vodom bile su smještene u prizemlju. Godine 1905. bilo je na liječenju 260 bolesnika, a šest godina kasnije tri puta više. 1930. je zbog slabe posjećenosti zatvoreno. A kada govorimo o prirodi i zdravlju preporučamo šetnju uz jezero Dolac ili planinarsku šetnju na 847 metara visoku Strahinjčicu s koje se, iako je prekrivena tamnim zelenilom šuma, pruža prekrasan pogled na čitavo Zagorje te planine Ivančicu i Pleternicu na istoku te Brezovicu na zapadu.

Svečanosti zagorske popevke
A da Zagorci vole pjevati potvrđuju dva festivala: Svečanosti kajkavske popevke i Zagorska krijesnica, ali i Kulturno-umjetničko društvo Ilirci koje je do sada imalo preko 1600 nastupa u zemlji i inozemstvu. Tu su još Gradski puhački orkestar i mažoretkinje, folklorna skupina Viline i mnogi drugi. Neka i oni budu razlog posjete Krapini koja je udaljena svega pedesetak kilometara od Zagreba.
  isprintaj članak