Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Četiri stotine europskih kraljeva i drugih velikaša u Krapini!
Objavljeno: 16.08.2011. 21:47  
Krapina
Krapina

Krapina se u pisanom dokumentu spominje pred 820 godina iako se na prostoru grada nalaze naselja stara više od 40 tisuća godina. Uostalom, nije li danas Krapina najpoznatija po nalazištu tzv. Krapinskog pračovjeka - Homo Krapiniensisa. Istraživanja su pokazala da je u toj kotlini, na obali Panonskog mora, boravio i kromanjonski čovjek o čemu svjedoče brojni fosili. Rimski žrtvenici Jupiteru i ostaci legionarske poštanske postaje u Mihaljekovu jarku na južnom prilazu kotlini ukazuju na postojanje važne rimske ceste koja je vodila iz Siscie (današnjeg Siska) preko Ščitarjeva smještenog južno od Zagreba i Krapine do Petovie - današnjeg Ptuja.

Četiri stotine kraljeva i velikaša
Hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović davne je 1225. godine stolovao u Krapini gdje je razgovarao s knezovima i biskupima splitskim i krbavskim o južnim granicama Hrvatske. Arheološkim iskopavanjima otkrivena je kraljevska kapela u kojoj su takvi ugovori potpisivani i pečačeni uz prisegu. U njoj je obavljeno i vjenčanje kralja Sigismunda Anžuvinskog s Barbarom Celjskom kojem je prisustvovalo više od četiri stotine europskih kraljeva i drugih velikaša! Crkva sv. Katarine i franjevački samostan stari su preko 350 godina. U 17. stoljeću tamo je bio fakultet teologije, filozofije i retorike i veoma vrijedna knjižnica koja je sačuvana i danas. Otvorena je za razgledavanje zajedno sa sakralnim muzejom.  Saski kralj u turističkoj posjeti

Da je Krapina turistički zanimljiva već nekoliko stoljeća najbolje potvrđuje dolazak Saskog kralja 1845. godine kako bi je razgledao u društvu bana Jelačića koji ga je pozvao u turistički posjet. Uostalom, tada je Krapina već imala baroknu crkvu Marije Jeruzalemske na Trškom vrhu, najveću utvrdu u tom dijelu Hrvatske i podgrađe koje je već 1347. godine dobilo status kraljevskog trgovišta.

Postojimo tek nekoliko minuta
Kada dođete u Krapinu prvo posjetite Hušnjakovo i nalazište pračovjeka. Zanimljiv je posjet vrhunskom. To nikako nemojte propustiti! Kada ste već u centru grada obavezno posjetite župnu crkvu sv. Nikole unutar koje je ostao mali dio gotički nadsvođene sakristije od crkve koja je ranije stajala na tom mjestu. Ostao je sačuvan i niz umjetničkih zlatarskih predmeta iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća. Posebno su vrijedne orgulje stare 101 godinu.

Uživanje u dobrom jelu
Iza toga prošetajte povijesnim središtem grada. Krapina je i danas trgovište pa su ulice ispunjene brojnim trgovinama i ugostiteljskim radnjama. Mi preporučamo odličan restoran Luna i gostionicu Pod starim krovovima u kojoj možete i noćiti. Preporučamo i posjet restoranu Preša smještenom iznad Krapine s krasnim pogledom na grad. Nakon okrepe posjetite Galeriju grada Krapine koja se nalazi u kući odvjetničke obitelji Majcen, a u kojoj su se okupljala poznata imena iz Ilirskog preporoda. Danas možete naići na neku od izložbi poznatih slikara i razgledati je uz postojeći stalni postav.  Jedno od dva najveća prošteništa
Krenite put Trškog vrha na kojem se nalazi crkva Majke Božje Jeruzalemske koja je uz Mariju Bistricu i Trsat najveće hrvatsko proštenište. 

Imate li novaca kupite toplice
Hrvatsko zagorje obiluje toplicama no za jedne vjerojatno niste čuli. To su Šemničke toplice koje spadaju pod Krapinu i predstavljaju zapušteno ruglo iako su počeci komercijalizacije bili pred 74 godine kada su uređeni bazeni i ugostiteljski objekt. Nalaze se kilometar i pol od izlaza s auto-ceste za Sv. Križ Začretje. Pogledajte ih, a ako imate novaca kupite. Krapina je početkom prošlog stoljeća imala veliko kupalište i prirodno lječilište prema Kneippovim načelima prirodnog liječenja. Tada su izdani prospekti na hrvatskom i njemačkom jeziku. Prostorije za liječenje vodom bile su smještene u prizemlju. Godine 1905. bilo je na liječenju 260 bolesnika, a šest godina kasnije tri puta više. 1930. je zbog slabe posjećenosti zatvoreno. A kada govorimo o prirodi i zdravlju preporučamo šetnju uz jezero Dolac ili planinarsku šetnju na 847 metara visoku Strahinjčicu s koje se, iako je prekrivena tamnim zelenilom šuma, pruža prekrasan pogled na čitavo Zagorje te planine Ivančicu i Pleternicu na istoku te Brezovicu na zapadu.

Svečanosti zagorske popevke
A da Zagorci vole pjevati potvrđuju dva festivala: Svečanosti kajkavske popevke i Zagorska krijesnica, ali i Kulturno-umjetničko društvo Ilirci koje je do sada imalo preko 1600 nastupa u zemlji i inozemstvu. Tu su još Gradski puhački orkestar i mažoretkinje, folklorna skupina Viline i mnogi drugi. Neka i oni budu razlog posjete Krapini koja je udaljena svega pedesetak kilometara od Zagreba.
  isprintaj članak