Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Za svako godišnje doba, te za razne posebne prigode treba uvijek posegnuti za novim motivom i iznenaditi gosta
Objavljeno: 16.05.2014. 11:14  
Kreativnost u dizajnu jelovnika
Kreativnost u dizajnu jelovnika

Kreativnost u dizajnu jelovnika obično ne dopire dalje od jedva zamjetnog grafičkog dodatka uz rub jelovnika u vidu vitica s grožđem, ukrasnog ruba ili nešto slično. No treba ići dalje i učiniti da jelovnici povećaju promet u restoranima. A iskustva u svijetu potvrđuju da to mogu!

 

Pripremila: Ivanka Skokandić

 

Navikli smo na uobičajen izgled jelovnika:

 U otmjenim restoranima su to korice obložene pravom ili umjetnom kožom tamne boje s otisnutim logotipom hotela ili restorana, a u sredini umetak od nekoliko stranica...

 Plastificirane korice ili kartica raznih veličina s gusto ispisanim jelima i pićima te njihovim cijenama...

 No, često je to i običan papir koji se mijenja jedanput tjedno i na kojem je na nimalo kreativan način ispisana ponuda dana ili čak tjedna...

 

Budite kreativni

“Okusite paletu boja!” poziv je gostima Gallery Cafea hotela “Delta Otawa Hotel & Suites”.

Ilustracija lokalnog slikara nastoji doprijeti do podsvijesti gosta i uvjeriti ga da će obrok ovdje biti nešto posebno. Veza između likovnog i gurmanskog doživljaja je prirodna, ali nedovoljno korištena.

Nakon što je naručio jelo i piće, gost će se čekajući konobara opet vratiti koricama. Tu će naći i kratku biografsku bilješku o slikaru, o cijenama njegovih slika, te o galerijama gdje ih može vidjeti i kupiti. Možda je baš razmišljao o prikladnom suveniru ili o mjestu gdje će ugodno provesti vrijeme nakon poslovnih razgovora?

 

Dizajn treba mijenjati

Reprodukciju Picassoa je vrlo hrabro izabrao neki vlasnik vjerojatno ribljeg restorana, a plakat Andya Warhola nudi maštovite ideje za zajutrak.

Podrazumijeva se da gost može korice svog jelovnika slobodno uzeti ako mu se sviđaju, ali takav trošak je zanemariv. Uz pomoć neke atraktivne ilustracije ili slikara koji je trenutno u modi, porast prometa će takav trošak i više nego nadoknaditi.

Dizajn treba mijenjati. Za svako godišnje doba, te za razne posebne prigode treba uvijek posegnuti za novim motivom i iznenaditi gosta.

Osim dizajna korica, veću pažnju treba posvetiti i samom nabrajanju jela i pića.

Stručnjaci u odjelima hrane i pića uvjereni su da mjesto koje određeno jelo zauzima na jelovniku ima utjecaja na učestalost narudžbi. Navodno gosti češće naručuju pivo ili zadnje jelo u skupini. Jela se dakle mogu poredati na način da gost lakše uoči ona skuplja, odnosno ona koja restoranu donose veću zaradu. Ako se najčešće naručuje najjeftinije jelo možda mu treba promijeniti mjesto u jelovniku i istaknuti neko skuplje?

Osim pozicijom jelo se može istaknuti i dodavanjem sličice tanjura na kojem je ono atraktivno servirano.

 

Ne podsjećati na cijene

Neko jelo donosi restoranu veću zaradu,a drugo manje pa šefu nije svejedno koja će se jela više prodavati. Gost, međutim, treba uvijek biti uvjeren da je on taj koji bira što će jesti i koliko će potrošiti.

Cijene ne treba tiskati tako da budu jako uočljive. Sitne točkice kojima se jelo povezuje sa cijenom treba izbjegavati. Ne treba gosta nepotrebno podsjećati na cijenu. On će je sam potražiti ako mu je bitna.

Razmišljanje o svim tim pojedinostima oduzima malo vremena i ne iziskuje troškove. Ako se bez ulaganja poveća promet restorana za samo 100 US$ dnevno, to je na godinu svota od gotovo 40 tisuća US$, a za takav uspjeh se uvijek isplati potruditi.

 

Još nekoliko sitnih savjeta:

 Jelovnik je prenatrpan ako nema barem 20% praznog prostora;

 Jelovnik je prevelik ako otvoren gostu zaklanja vidik;

 Jelovnik s previše jela zbunjuje gosta i odvraća ga od pokušaja da izabere nešto novo. Osim toga, gost previše vremena provodi čitajući jelovnik, čime dulje zauzima stol i time smanjuje promet restorana.


  isprintaj članak