Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Dobar stolac mora imati naslon za leđa
Objavljeno: 11.01.2021. 11:12  
Križobolja i radno mjesto
Križobolja i radno mjesto

Slikao: Željko Marušić

Za zanimanja kod kojih se rad obavlja u stojećem položaju bitno je da radna ploha odgovara visini radnika. Na taj su način manje napeti leđni mišići, rjeđe nastaju umor i oštećenja ligamenata i vezivnog tkiva kralježnice.

 

Napisao: prof. dr. sc. Ivo Jajić

I na nekim se radnim mjestima koja na prvi pogled izgledaju neopasna, križobolja ipak javlja često. To su zanimanja kod kojih se većina radnog vremena provodi sjedeći u jednoličnom, gotovo neprirodnom položaju: neka uredska radna mjesta, mjesto tehničara i inženjera koji rade u konstrukcijskim uredima, rad za kompjutorom i druga zanimanja. Na takvim radnim mjestima stolac treba biti udoban s dobrom amortizacijom i mogućnosti prilagodbe radnog stola radniku. Visina radne plohe stola mora odgovarati visini radnika. Ako je radna ploha niža, osoba koja radi za stolom mora se sagnuti naprijed, a ako je radna ploha viša nego što treba, radnik "izvlači” kralježnicu želeći "dohvatiti” radnu plohu. U takvom su položaju stalno napeti leđni mišići te brzo nastaju umor i bol.

 

Dobo je znati

U igri ili školi dijete ne smije sjediti iskrivljeno. Takav položaj može dovesti do razvoja krivog vrata ili skolioze.

Malo dijete dobro je nositi na prsima u za to pripremljenoj naprtnjači.

Pri podizanju djeteta iz krevetića treba čučnuti.

Pri čišćenju stana treba se koristiti nastavkom koji odgovara visini osobe koja radi taj posao.

 

Kako sjediti

Kada se pravilno sjedi, savijeni kukovi povlače slabinsku kralježnicu i smanjuju lumbalnu lordozu. Budući da je težina kralježnice ista u sjedećem i stajaćem položaju, zglobovi su otvoreniji prema straga, pa većina osoba koje pate od diskogene križobolje imaju u sjedećem položaju povećanu bol. Ako se savinu prema naprijed nastaje manja bol i neugodnost ili nastaje zakočenost u križima koja traje neko vrijeme. Neke se osobe s križoboljom podižu pognute, a nakon toga se ispravljaju u uspravan položaj.

 

Sjedenje bez naslona

Duže sjedenje na stolcu bez naslona izaziva umor leđnih mišića, a intervertebralni se prostori otvaraju prema straga. Izbjegavanje se tog položaja postiže uvlačenjem trbuha tako da prsni koš dođe ispred njega. Dakle, treba nježno napraviti uvući trbušne i glutealne mišiće i tako prenijeti tjelesnu težinu lagano naprijed. Kroz kratko vrijeme to se može dopustiti, ali ako nastane umor, stoga se treba nasloniti laktom ili podlakticom na natkoljenicu.

 

Sjedenje na stolcu s naslonom za leđa

Naslon za leđa sprečava umor u križima sagibanjem kralježnice prema naprijed. Leđima se u ravnom položaju naslanjamo na naslon za leđa, prsa izbacujemo ispred trbuha, što se postiže laganom kontrakcijom prednje trbušne stijenke i sjedne muskulature.

Dobro sjedalo mora imati naslon za leđa. Ako se između leđa i naslona sjedala može provući ruka uputno je dodati jastučić. Ako je gornji dio naslona lagano pomaknut prema krivini slabinske kralježnice, jastučić nije potreban.

 

Dobar stolac

Dobar stolac mora imati naslon za leđa. Može biti malo nagnut naprijed ili se za održavanje lumbalne krivine koristi jastučić.

Osnovno je pri takvom odmaranju da se koljena savinu što je moguće više i budu u položaju od 90 stupnjeva u odnosu na pod.

 

Visoki barski stolac

Sasvim je neudobno ako se pri sjedenju ne može osloniti na pod. U tom se slučaju jednom nogom naslanja na prečku stolca, a drugom nogom dohvati pod.

  isprintaj članak