Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Gradsko poduzeće za javni prijevoz testira nove solarne module u bečkom okrugu Ottakring
Objavljeno: 03.12.2019. 21:00  
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije

Borbi protiv klimatskih promjena u Beču odnedavno doprinosi i gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien”. U sklopu jedinstvenog pilot-projekta s Gradom Bečom testirat će nove tankoslojne fotonaponske module koji ne sadrže staklo te su lakši od uobičajenih. Takvi su moduli već postavljeni na krovu podzemne željeznice linije U3 u okrugu Ottakring. Na površini od 360 četvornih metara godišnje će se proizvoditi 62.000 kWh solarne energije te će se tako smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida za više od 21 tonu. Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu.

Dio je to velikog projekta diljem EU-a pod nazivom „Low carb” čiji je cilj znatno smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida u javnom prijevozu u Europi do 2050. godine. Stoga Bruxelles preuzima sufinanciranje 80 posto troškova. Ovaj će pilot-projekt trajati do proljeća 2022. godine, a ako se pokaže uspješnim, takve će solarne module postavljati i na krovove drugih stanica bečke podzemne željeznice. 

Javni je prijevoz ključna okosnica za postizanje klimatskih ciljeva. Tvrtka „Wiener Linien” neprestano ulaže u poboljšanje sredstava javnog prijevoza te postiže stalni napredak na području energetske učinkovitosti.  


  isprintaj članak