431 kcal/1 808 kJ; 15 g masnoća; 8 g balastnih tvari; 81 mg kolesterola | Objavljeno: 23.01.2021. 20:32 |
Krpice sa zeljem
Uspjeh tog nekadašnjeg "jela siromašnih” se sastoji u polaganom pirjanju kupusa.
Potrebno:
300 g krpica od tijesta
dovoljno slane vode
1 glavica kupusa (prepolovljena, izvađena sredina i odvojeni vanjski listovi)
1 jušna žlica šećera
svinjska mast
1 glavica luka (sitno narezana)
sol
papar
1 mala žličica usitnjenog kima
malo octa
Priprema:
Krpice skuhati u puno slane vode.
Listove kupusa narezati na kvadratiće od 2 cm.
Šećer karamelizirati na masti u velikoj tavi s debelim dnom, dodati luk i pirjati do svijetlosmeđe boje. Na kraju dodati narezani kupus i uz stalno miješanje oko 25 minuta pustiti da poprimi li-jepu smeđu boju, a tada posoliti.
U to dodati ocijeđenu tjesteninu-krpice, dobro promiješati, začiniti po potrebi solju, paprom, kimom i octom.
Krpice prije posluživanja obvezno ostaviti 10 minuta u tavi kako bi tjestenina poprimila jedinstveni okus.
Savjet:
Za vrijeme kuhanja stalno kušati tijesto kako se krpice ne bi raskuhale. Kad bi se raskuhale cijelo bi se jelo pretvorilo u kašu.
Uspjeh tog nekadašnjeg "jela siromašnih” se sastoji u polaganom pirjanju kupusa.
Za one koji brinu o zdravlju:
431 kcal/1 808 kJ; 15 g masnoća; 8 g balastnih tvari; 81 mg kolesterola
Kod visokog tlaka: 1 g kuhinjske soli; 11 g bjelančevina
Za dijabetičare: 61 g ugljikohidrata; 5,1 BE
![]() |