Koje je vaše drvo
Ako vrt nemate, zaputite se u šumu, naslonite se na “svoje drvo” i zatvorite oči! Osjetit ćete veličanstvenost i snagu koja će vas posve obuzeti - kao da u sebe ...
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Anketa


NALAZITE SE U
431 kcal/1 808 kJ; 15 g masnoća; 8 g balastnih tvari; 81 mg kolesterola
Objavljeno: 23.01.2021. 20:32  
Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem

Uspjeh tog nekadašnjeg "jela siromašnih” se sastoji u polaganom pirjanju kupusa.  

 

Potrebno:

300 g krpica od tijesta

dovoljno slane vode

1 glavica kupusa (prepolovljena, izvađena sredina i odvojeni vanjski listovi)

1 jušna žlica šećera

svinjska mast

1 glavica luka (sitno narezana)

sol

papar

1 mala žličica usitnjenog kima

malo octa  

 

Priprema:

Krpice skuhati u puno slane vode. 

Listove kupusa narezati na kvadratiće od 2 cm. 

Šećer karamelizirati na masti u velikoj tavi s debelim dnom, dodati luk i pirjati do svijetlosmeđe boje. Na kraju dodati narezani kupus i uz stalno miješanje oko 25 minuta pustiti da poprimi li-jepu smeđu boju, a tada posoliti. 

U to dodati ocijeđenu tjesteninu-krpice, dobro promiješati, začiniti po potrebi solju, paprom, kimom i octom.   

Krpice prije posluživanja obvezno ostaviti 10 minuta u tavi kako bi tjestenina poprimila jedinstveni okus.

 

Savjet:

Za vrijeme kuhanja stalno kušati tijesto kako se krpice ne bi raskuhale. Kad bi se raskuhale cijelo bi se jelo pretvorilo u kašu.  

Uspjeh tog nekadašnjeg "jela siromašnih” se sastoji u polaganom pirjanju kupusa.  

 

Za one koji brinu o zdravlju:

431 kcal/1 808 kJ; 15 g masnoća; 8 g balastnih tvari; 81 mg kolesterola

Kod visokog tlaka: 1 g kuhinjske soli; 11 g bjelančevina

Za dijabetičare: 61 g ugljikohidrata; 5,1 BE

  isprintaj članak