Kruh je dovoljno pečen kad kucanje po njemu proizvodi visoke tonove | Objavljeno: 14.07.2020. 08:01 |
Zanzibar City (snimio: Željko Marušić)
Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke. No, krenimo od početka.
Posude za kruh
Gornja površina kruha dobiva posebno lijepu strukturu kad se tijesto ostavi odmarati u posebnim košaricama za kruh koje su prije toga dobro posipane brašnom. To su tzv. Peddingrohr-košarice koje je moguće nabaviti u dućanima s posuđem.
Pečenje
Da bi kruh dobio hrskavu koricu mora se peći na jačoj temperaturi (oko 230º C). Pri tome pećnica mora biti prethodno dobro zagrijana. Kruh i peciva ispadnu ukusniji kad je na početku pečenja prisutna para. Zato je dobro na dno pećnice pri ulaganju kruha na dno pećnice uliti 1/8 vode i brzo zatvoriti vrata.
Koliko može stajati
Raženi, a posebno kruh od cjelovitih žitarica i miješani kruh s velikim udjelom raži, je moguće dugo održavati svježim. U najboljem slučaju do 12 dana, a pšenični kruh jedva 3-5 dana.
Čuvanje
Kruh skladištimo na sobnoj temperaturi. Najbolje u kamenim i keramičkim posudama ili u kutijama za kruh. Posude je važno redovito čistiti, najbolje koristeći vodu s octom. U nuždi je moguće koristiti folije za zadržavanje svježine ili plastične vrećice, koje je pritom potrebno probušiti na nekoliko mjesta. U njima je kruh moguće držati najviše jedan do dva dana.
Kruh i peciva ne pripadaju u hladnjak budući da imhladnoća oduzima vlagu i kruh ubrzo postaje suh!
Zamrzavanje
Za zamrzavanje bi kruh trebao biti svjež koliko je to najviše moguće. Kruh se odmrzava na sobnoj temperaturi, izračunajte ovisno o njegovoj veličini, ali najmanje oko 5 sati.
Plijesan
Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Mora ih se baciti. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke.
Dobro je i to znati
Testiranje je li kruh dovoljno pečen se radi tako da se pokuca po dnu kruha. Dovoljno je pečen kad kucanje proizvodi visoke tonove.
![]() |