.jpg)
Kruška pridonosi snižavanju kolesterola u krvi, stabilizira glukozu i dobar je pri korekciji tjelesne mase | Objavljeno: 28.02.2021. 08:22 |
Rijetki su oni koji ne vole krušku, ali je ipak ne jedemo u količinama koje bi bile u skladu s njenim vrijednostima.
Radi se o vrlo staroj voćki slatkog okusa i osvježavajuće okusa i mirisa. Podaci govore da se kruške uzgaja oko 4.000 godina, a poznato ih je na stotine vrsta.
U 100 g kruške ima približno 35 kcal. Prisutni su brojni minerali i vitamini koji čine ovu voćku prilično preporučljivom za prehranu osoba svih životnih dobi. Obiluje topivim i netopivim biljnim vlaknima. Upravo je sadržaj pektina (topivo vlakno), razlog zbog čega dijetetičari krušku često predlažu pri planiranju jelovnika osoba narušenog zdravlja. Pektin pridonosi snižavanju kolesterola u krvi, stabilizira glukozu i dobar je pri korekciji tjelesne mase.
Stoga se u narodnoj medicini kruška cijenila jer je pomagala osobama oboljelim od gihta te se preporučavala za jedenje.
![]() |