Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Priroda ima spremno mnoštvo ljekovitog bilja
Objavljeno: 02.02.2021. 07:46  
Kućni lijekovi mogu ublažiti obilježja bolesti i ubrzati ozdravljenje
Kućni lijekovi mogu ublažiti obilježja bolesti i ubrzati ozdravljenje

Slika: instagram

Prehlada obično započne podmuklo s malo nelagode, umora, grebanja u grlu, otežanog gutanja i curenja nosa.

Priroda ima spremno mnoštvo ljekovitog bilja koje obećavaju olakšanje kao kućni lijekovi za prehladu. 

Iza prehlade može stajati paleta virusa poput adenovirusa, enterovirusa i mnogih drugih. Uzrok joj mogu biti približno stotinu različitih patogena.

Kućni lijekovi mogu ublažiti obilježja bolesti i ubrzati ozdravljenje, a ako ne pomognu ili se simptomi pogoršaju, treba se obratiti liječniku. Međutim, domaći lijekovi mogu pratiti službenu medicinsku terapiju u bilo kojem trenutku.

 

Pijte dovoljno tekućine

Neophodno je popiti dovoljno tekućine ukoliko ste prehlađeni. Negazirana voda ili čaj iznose otvovne tvari (toksine) iz tijela i pomažu ukapljivanju sluzi. Uz gore spomenute hladne čajeve, trebali biste piti dovoljno negazirane vode i "normalne" čajeve poput zelenog ili rooibos čaja.

 

Ispiranje nosa

Ispiranje nosa se obavlja solju - jednostavno čašicom ili nosnim tušem, koji je dostupan u svakoj ljekarni. Devet grama jadranske morske soli otopite u jednoj litri mlake vode da se stvori 0,9-postotna otopina soli. Slanu voda usisavajte iz ruke iznad umivaonika u nosnicu i ponovno ispuhujte ili ispirite kroz nos nosnim tušem prema priloženim uputama. Fiziološka otopina vlaži napadnutu nosnu sluznicu i sprečava taloženje klica. Tekućina ne smije biti preslana, već treba podsjećati na okus suzne tekućine. Ukoloiko se koristi za sprečavanje nastanka prehlade, ispiranje nosa može zaštititi od zaraze.

 

Prehrana

Kućni lijekovi za bolesti slične gripi također uključuju zdravu, vitaminom bogatu prehranu. Važno je svakodnevno jedenje svježeg voća i sezonskog povrća. Nužno je izbjegavati teške obroke. Korisno je voće bogato enzimima poput ananasa, papaje i manga. Enzimi koje sadrže pokreću metabolizam i jačaju imunološki sustav.

Hren djeluje antivirusno i antibakterijski. Između deset i dvadeset grama svježe naribanog korijena hrena pomiješanog s jabukom ili sirom odlično djeluje na imunološki sustav. Ako ne volite svježe korijenje hrena ili ako ga jednostavno ne možete dobiti, hren možete jesti iz čaše (kao tvornički proizvod) ili kao sok (trgovina zdrave hrane). Ali, kupujte samo proizvode koji ne sadrže konzervanse. 

Češnjak, divlji češnjak i / ili luk također trebaju biti na jelovniku tijekom prehlade. Obiljka je također bogata vitaminom C. Umiješajte ih u malo meda i sve zajedno stavite u musli ili jogurt. To je zdrav međuobrok - ne samo ako ste prehlađeni.

Svježe kuhana pileća juha uvijek je bila jedan od najučinkovitijih domaćih lijekova za simptome prehlade. Priprema nije teška, a juhu se također može skuhati unaprijed i imati je zamrznutu u zamrzivaču.

  isprintaj članak