Boje i psihološki učinak na nas
Pravilnim izborom boja možemo si uljepšati život i postići veće uspjehe. ...
Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Najodgovornije je nabaviti psa
Objavljeno: 08.04.2018. 10:29  
Kućni ljubimci kao živi poklon
Kućni ljubimci kao živi poklon

Vrijeme rođendana je kada razmišljamo o poklonima za naše najmilije. To nam nekad zadaje i glavobolje, ali na kraju sve se riješi.

Ako netko od vaših ima kućnog ljubimca jedan od zgodnih poklona bit će neka igračka, češalj, četka nova posuda ili neka grickalica. To će razveseliti i vlasnika životinje, a i samu životinju.

Možda netko od vaših najbližih žarko želi neku životinju, psa, mačku, hrčka, ptičicu i sl. Prije kupovine takvog poklona ipak dobro razmislite, dogovorite se sa svim ukućanima i dobro odvagnite sve za i protiv i tek se onda uputite u kupovinu. Najgora je inačica da vi poneseni trenutačnim porivom kupite kućnog ljubimca, a on bude dočekan s negodovanjem i neodobravanjem nekog člana kućanstva. Taj kućni ljubimac neće onda dugo ostati u kući.

Prije nabave bilo koje životinje treba dobro razmisliti ima li se vremena za nju, jer svaka životinja zahtijeva brigu, pažnju i njegu. Drugi bitan čimbenik je imate li uvjete za držanje životinje, a i novčana strana nije zanemariva stavka. Uz to, ako kućnog ljubimca nabavljate djeci, ozbiljno razgovarajte s njima i ukažite im na sve obaveze koje ih čekaju. Inače će briga pasti na vaša leđa.

 

Najodgovornije je nabaviti psa

Pas zahtijeva dosta vremena koje treba odvojiti za njegovu njegu, šetnju ako je u stanu, odgoj i učenje, a izdaci za hranu, preventivna cjepiva i druge preventive protiv crijevnih nametnika, buha krpelja nisu zanemarive stavke. Ako je pas u dvorištu treba mu osigurati smještaj tj. kućicu. Za pravilan odnos prema psu treba odvojiti od dva do četiri sata dnevno. Vodite računa da pse ne treba nabaviti starijim i teže pokretnim osobama, jer treba ići s njim u šetnju, a isto tako ni djeca mlađa od šest godina nisu sposobna i odgovorna da im se povjeri briga o psu. Kada nabavljate psa odaberite pasminu premaprostoru gdje će boraviti. Tako npr. za jednosobni stan nije neka velika pasmina, a za dvorište opet nije mala pasmina psa.

 

Vi se morate prilagoditi mački

Pri nabavci mačke također treba razmisliti o vremenu koje joj možete posvetiti. Perzijska mačka koliko god vam je simpatična zahtijeva do dva sata dnevno njege i bavljenja s njom. Kod sijamske mačke mora se voditi računa o njenoj ćudi, pa ju ne treba poklanjati maloj djeci. Mačka je inače idealan dar za starije osobe, no ni tu nije zanemariva novčana strana - izdaci za hranu, cijepljenje i preventivu protiv glista i buha. Kod mačke treba znati još jednu bitnu karakteristiku - vi se morate prilagoditi njoj, a ne ona vama.

 

Ptice rade nered

Ako ste se odlučili za ptičicu (papigu, kanarinca) u prvom redu morate joj osigurati i krletku. Najbolje je uvijek kupiti odmah dvije ptice da si prave društvo.

Prehrana ptice nije preskupa, ali treba voditi računa da ona napravi dosta nereda oko svog prebivališta.

 

Kavez, akvarij, terarij…

Nabava hrčka, zamorca, mišića - sigurno ćete razveseliti svako dijete. Uz njih morate isto pribaviti odgovarajući smještaj - kavez, akvarij, terarij. Prehrana nije preskupa, ali je diosta obaveza oko čišćenja i hranjenja. Najveći nedostatak kod tih malih simpatičnih kućnih ljubimaca je da kratko žive, pa s tim treba upoznati dijete odmah, inače je trauma velika.

Nabava ribica u već postojeći akvarij je uvijek zgodan poklon, no ako treba krenuti od akvarija to je već veće ulaganje.

Mala kornjača je isto zgodan poklon, samo se pri njihovoj nabavci odmah raspitajte o uvjetima hranjenja, mijenjanja vode i drugo, jer to su dosta osjetljive životinje, pa ako im ne osigurate potrebne uvijete brzo ugibaju.

O nabavci nekog egzota kao iguane, kameleona, zmije ili pauka nemojte ni razmišljati. Tko to želi neka si sam kupi jer priprema prostora za boravak i samo držanje je složen i odgovoran zadatak. 

  isprintaj članak