Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Najbolji i najučinkovitiji “air condition” za psa je preko isplaženog jezika i dahtanje
Objavljeno: 16.08.2011. 21:13  
Kućni ljubimci na plus 35 stupnja Celzija
Kućni ljubimci na plus 35 stupnja Celzija
Kod ljetnih vrućina svi tražimo hlad ili osvježenje uz vodu. Teško nam je, slabije jedemo, slabije spavamo, umorni smo i tromi i nesposobni za neki veći napor, kako tjelesni tako i psihički.


Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.


Još je teže našim kućni ljubimcima jer nose svoje “kapute”, doduše prorijeđene od zimske dlake, ali još uvijek tople. No, pogrešno je mišljenje da će našem kućnom ljubimcu biti lakše ošišamo li ga "na golo". Poznato je da im je krzno vid zaštite od visokih kao i niskih temperatura. Preporuča se samo redovno održavanje dlake i šišanje onih pasa koje se i inače na taj način održava.
Poznato je da psi i mačke nemaju žlijezde znojnice raspoređene po tijelu, te se znoje samo preko malog dijela na njušci i na šapama. Najbolji i najučinkovitiji "air condition" za psa je preko isplaženog jezika i dahtanje. Inače poznato je da psi pripadaju grupi životinja koje iznimno teško podnose visoke temperature, posebno bernardinci, newfaundlenderi, bokseri, aljaški malamuti, mastifi, chau-chau, shi-tzu te svi tamni kao i predebeli psi.

Kako sve životinje traže hlad, liježu na pločice i hlade se, slabije jedu, a pojačano piju vodu moramo im to omogućiti budući da dugotrajno izlaganje suncu i boravak u toplim, zatvorenim prostorijama može za njih završiti kobno.

Važna preporuka

Sa psima treba šetati samo rano ujutro i kasno navečer, a treba izbjegavati trčanje uz bicikl ili neke naporne vježbe. Dobro ih je polijevati vodom, tuširati ili kvasiti po glavi i šapama. Kod štenadi i mačića treba paziti da ne zaspu na suncu.
Ukoliko s kućnim ljubimcem morate na dulji put automobilom činite to noću, zaustavite se nekoliko puta i prošećite ga i napojite svježom vodom.
Nikako ne ostavljajte psa ili mačku u automobilu kako biste na trenutak obavili neki posao budući da to može biti pogubno za njih. Ni otvoren prozor nije jamstvo da ste ga ostavili u dobrim uvjetima.

Stanje šoka

Visoka temperatura može raznoliko djelovati na životinjski organizam. Kada je životinja izravno izložena Suncu dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica te do njihove upale - to je sunčanica. Kada se zbog visoke vanjske temperature i sparine prekomjerno zagrije cijelo tijelo dolazi do toplotnog udara ili omarice. Također može doći i do zatajivanja kardiovaskularnog sustava (zatajivanja rada srca) te dolazi do stanja šoka.
Kada temperatura tijela kod domaćih životinja prijeđe 40 stupnjeva C naglo nastupa kritično stanje za psa i mačku. Reakcija je burna i brza, pa tako i smrt nastupa tako naglo da se niti ne uspijemo snaći, a kamoli pružiti prvu pomoć. Krvni tlak se naglo snižava, dolazi do kolapsa srca i dišnih putova. Zbog toga se oštećuje središnji živčani sustav i otkazuju sve životne funkcije. Javlja se drhtanje, visoka temperatura do 45 stupnjeva C, trzanje mišića, povraćanje, proljev, teturav hod i opća klonulost. Vidljive sluznice su blijedo ružičaste, a jezik i usne su plavi. Bilo je ubrzano.

Sunčanica
Životinju treba smjestiti u hlad ili hladnu prozračenu prostoriju s glavom na povišenom, poleći je na bok i izvući jezik van. Treba je polijevati hladnom vodom, ali ne pretjerivati da ne dođe do pothlađenosti tijela. Nuditi da pije svježu vodu. Temperaturu treba mjeriti svakih pet minuta. Podsjetimo se, normalna tjelesna temperatura (mjerena rektalno) kod psa i mačke je od 38,5 do 39 stupnjeva C. Treba hitno pozvati stručnu pomoć! Životinju se može po krznu špricati alkoholom u raspršivaču.
Prognoza kod sunčanice uz odgovarajuće liječenje je povoljna, ali kod toplotnog udara je loša i smrt obično nastupa u roku tri dana.

  isprintaj članak