Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kada vas put nanese u šumu
Objavljeno: 06.02.2013. 20:01  
Kukavica - prijatelj lovaca
Kukavica - prijatelj lovaca


Kukavica (Cuculus canorus) je selica raširena po cijeloj Europi, osim na Islandu gdje ne obitava. Ova neobična, kontroverzna i neomiljena ptica stanovnik je šuma, a hrani se gusjenicama, naročito dlakavim, koje druge ptice ne jedu, i krupnim kukcima. Po mnogo čemu razlikuje se od ostalih ptica. Sve ptice selice lete na jug u jatima, samo kukavica seli pojedinačno. Ne zna raditi gnijezdo, niti znade ležati na jajima. Sve ptice imaju jak materinski nagon, samo kukavica svoja jaja podmeće u gnijezda drugim pticama pa tako niti hrani niti odgaja mlade.


Napisao: ing. Sead Hadžiabdić

 

Kukavičje jaje

Kada se ova lutalica pojavi u šumi sve ptice pjevice se uznemire i progone je kao da znaju da će im podmetnuti svoje jaje u gnijezdo. A kada to učine ptici domaćinu ona ga prihvati kao svoje, izleže i prihvati uljeza. U razdoblju od svibnja do srpnja kukavica snese 20 jaja pa joj je i tehnički i vremenski nemoguće ležati na jajima i izleći mlade, nego kako koje jaje htjede snijeti pronađe gnijezdo odgovarajuće ptice i snese jaje koje je bojom, a djelomično i veličinom slično jajetu domaćina. Pri tome odmah izbaci iz gnijezda jedno jaje domaćina ili ga pojede kako ovaj ne bi primijetio promjenu. I unošenje jajeta i izbacivanje domaćinovog kao pravi tat obavi brzo - za svega 7 sekundi. Njena jaja su prilično malena u odnosu na veličinu kukavice, a nerazjašnjeno je kako prilagođava boju jaja. Snese li jedna kukavica jaja iste boje ili različite snesu različita jaja? Svoja jaja podmeću i malim pjevicama koje su i po nekoliko puta manje od njih. Pretpostavlja se da kukavica podmeće jaje u gnijezdo ptice koja je nju izlegla.

 

Borba za opstanak

Kada malena ptičica izleže mlade nastane među ptićima nemilosrdna borba za hranu. Ptič kukavice je proždrljiviji i brže raste. Svi ptići oko usta imaju žutu prugu kako bi im majka lakše davala hranu, a ptići kukavice imaju jače obojen obrub kako bi ga zapadalo što više hrane. Čim osjeti nedostatak hrane ono izgura jednog ptića domaćina i počne dobijati njegov dio hrane i tako sljedeće sve dok ne odraste i ne počne skitati i samo se hraniti. Još je Aristotel u IV. stoljeću pr. n.e. znao da kukavica ne leži na jajima, nego ih podmeće drugim pticama.

 

Vječna nepoznanica

Sve životinje obučavaju svoje mlade, ali se nameće pitanje tko nauči mladog ptića kukavice koju hranu jesti kada ono nije imalo nikakvog dodira sa svojom majkom? Tko nauči mladu kukavicu da i ona podmeće jaja? Kako nauči s kim će se pariti? Kako znade put kada dođe vrijeme selidbe budući da putuje pojedinačno? Tko je nauči prilagoditi veličinu i boju jajeta jajima domaćina? Tko je nauči pjevati? Puno je pitanja bez odgovora.

 

Prijatelj šuma i lovaca

Bez obzira što je kukavica djelomično štetna jer utječe na smanjenje broja ptica pjevica i bez obzira što nije omiljena kod ljudi, ona je korisna ptica. Za razliku od drugih ptica ona ima želudac prilagođen da jede gusjenice s dlakama i štetne kukce kao što su borov četnik litijaš, borove prelje, duvne itd. Da nije kukavice ovi štetni kukci bi se prenamnožili i ugrožavali šume, a time životinjski svijet u njima. Dakle, lovci, turisti i djeco, milost za kukavice, jer su one sastavni dio prirode i biocenoze u kojoj su našle svoje mjesto.


  isprintaj članak