Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Kućni ljubimci i nametnici
Objavljeno: 04.08.2012. 15:05  
Kukci - ljetni napasnici
Kukci - ljetni napasnici

Ljetni mjeseci uz sve radosti donose nam i neke brige. U to doba godine aktivne su razne „bube“ koje napadaju naše kućne ljubimce, pa ih moramo pravovremeno zaštiti, a u određenim prilikama treba znati kako reagirati.

 

Napisala: dr.vet.med. Marga Domes - Čamargajevac

 

Buhe izazivaju anemiju

Najčešće pse i mačke napadaju buhe. Ljetni mjeseci naročito im pogoduju, pa se često susrećemo s pravim napadima pogotovo kod mačaka. Buhe životinje grizu i hrane se njihovom krvlju, pa to može izazvati alergijske reakcije na koži, a i anemiju. Srećom, na tržištu postoji više priparavaka koji uspješno rješavaju naše kućne ljubimce od tih napasnika.

 

Krpelji su aktivni i ljeti

Uz buhe najčešći problem su krpelji. Oni su najživlji u proljeće i jesen, ali oni najotporniji mogu se naći i za vrelih dana. Oni piju krv našim kućnim ljubimcima, ali svojom slinom mogu prenijeti bolest - piroplazmozu, koja izaziva ispadanje crvenih krvnih tjelešaca pa životinje postaju anemične, oboli jetra pa ako se ne liječe razvija se i žutica. Većina sredstava koja ubijaju buhe djeluju i protiv krpelja, samo treba upozoriti da je učinak tih sredstava na krpelje do mjesec dana.

 

Šugarci - sustanari mačaka

Mačke često u ljetnim mjesecima dobiju „sustanare“ u ušima, tj. šugarce. Iz uha gdje izazivaju jak svrbež mogu prijeći i na glavu i područje oko očiju, i onda je stanje već vrlo ozbiljno. Ukoliko se mačka snažno češe iza ušiju, a u ušima ima naslage crne kao katran, treba odmah početi s liječenjem.

 

Komarci "vole" i kućne ljubimce

Komarci napadaju naše kućne ljubimce istom učestalošću kao i nas. Na mjestu uboda može se razviti alergijska reakcija, a uslijed češanja može se stvoriti gnojna upala. Od komaraca više stradaju kratkodlaki psi, jer im je cijelo tijelo izloženo i dostupno rilcu komarca.

 

Pojedine vrste muha sišu krv

Muhe osim što su nesnosno dosadne mogu prenositi i neke zarazne i parazitarne bolesti. Na životinjama nalazimo muhe oba spola. One se hrane otopljenim, organskim tvarima u obliku izlučevina (sluz, krv, znoj). Postoje i muhe koje sišu krv životinjama. Muhe mogu onečistiti rane, ako ih životinje imaju, pa na to treba posebno paziti. Najveći problem stvaraju muhe kod njemačkih ovčara i aljaških malamuta jer napadaju vrhove ušiju gdje sišu krv i stvaraju prave rane i upale. To zahtjeva ozbiljno liječenje antibioticima i njegu. Uz to treba prostor u kojem boravi životinja poprskati sredstvom protiv muha.

Dosta je česta i pojava crvića oko analnog otvora kod pasa i mačaka ako se ne održava redovita čistoća. Uz to muhe mogu onečistiti i hranu naših ljubimaca, stoga čistoći posuda i same hrane u ljetnim mjesecima posvetite posebnu pažnju.

 

Obadi - prenositelji bolesti

Obadi napadaju kućne ljubimce ako se nađu uz vodu, na livadama gdje borave i druge životinje (stoka), u šumi i to naročito za vrućih i sparnih dana i pred kišu. Na mjestu uboda koji je bolan stvara se ranica, otok i crvenilo, te jak svrbež. Zbog snažnog češanja mogu se razviti sekundarne infekcije i komplikacije. Obadi prenose i neke zarazne i parazitarne bolesti pa su sve u svemu znatni neprijatelji našim kućnim ljubimcima.

Zanimljivo je istaknuti da se mužjaci obada hrane nektarom, a ženke sišu krv životinjama i ljudima!

 

Pčele, bumbari, ose i stršljeni potiču lovački nagon

Pčele, bumbari, ose i stršljeni izazivaju svojim letenjem i zujanjem znatiželju naših kućnih ljubimaca. Budi se njihov lovački nagon, a posljedica „bliskog susreta“ je otečena šapa, njuška, oko ili uho. No stvar postaje ozbiljna kada pas ili mačka progutaju osu ili pčelu. Može doći do burne alergijske reakcije tj. do otoka mekih tkiva u usnoj šupljini. Javlja se izrazito slinjenje, životinja je uznemirena, juri u krug ili trlja glavu o pod. Može doći do gušenja, te zbog toga treba hitno potražiti pomoć veterinara. Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni, a najotrovniji su u proljeće. Osa i stršljena ima najviše u jesen. Za njih je karakteristično da pri ubodu ne ostavljaju žalac, pa mogu ubosti više puta. Vrlo su napadačke i napadaju i bez povoda, a najopasnije su u kasno ljeto i u jesen.

Uši se rijetko nalaze kod kućnih ljubimaca. No ako ih pas „zaradi“ izazivaju jak svrbež i nemir životinje. Životinja zbog toga mršavi, a na mjestu uboda javlja se crvenilo kože.

 

Uši su najživlje noću

Uši se hrane svježom krvi, a mogu prenijeti neke zarazne i parazitarne bolesti. Najaktivnije su u noći.

 

Mravi su najotrovniji u rano ljeto

Mravi mogu isto izazvati alergijske reakcije. Sastav otrova mrava mijenja se ovisno o godišnjem dobu, a najotrovniji je u rano ljeto.

 

Nakon svega što smo naveli vidimo da na naše kućne ljubimce u prirodi vreba čitava „vojska“ dosadnih i opasnih nametnika, pa o tome moramo voditi računa i životinje pravodobno i odgovarajuće zaštititi. 

  isprintaj članak