Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Neka Dan mladosti 25.svibnja postane Dan mladosti Europe
Objavljeno: 02.09.2014. 21:05  
Kumrovec danas
Kumrovec danas
  • Kumrovec danas
  • Kumrovec danas
  • Kumrovec danas
  • Kumrovec danas

KUMROVEC

 

Prostire se lijevom obalom rijeke Sutle, kojom prolazi granica sa Slovenijom. Pod svojim se imenom Kumrovec prvi puta javlja u pisanim spomenicima 1463. godine kao jedan od posjeda na Cesargradskom vlastelinstvu. Kumrovec i okolna sela oduvijek su dio župe Tuhelj gdje je i župna crkva. U Kumrovcu je kapela Svetog Roka, a spomenik kulture je kapela Majke Božje Snježne u Risvici. Smještena je na brijegu, gotovo okomito iznad spomenika hrvatskoj himni Antuna Mihanovića. Ovaj kameni obelisk, jedinstven spomenik himni, postavljen je 24. studenog 1935. godine uz stotu obljetnicu nastanka himne. Statutom općine taj datum je proglašen Danom općine Kumrovec.

 

Kumrovec danas

Nalazi se na površini od 17,5 četvornih kilometara s 1.914 stanovnika i oko 600 domaćinstava. Osnovana je 6.svibnja 1997. odvajanjem se od općine Tuhelj.

Kao rodno mjesto Josipa Broza Tita, Kumrovec je bio temeljito planiran, izgrađen i uređen. Uređen je Etno muzej Staro selo Kumrovec s vilom Zagorje (20 postelja u 2 apartmana i 8 jednokrevetnih soba) i kurijom Erdödy, te niz popratnih objekata. Svi značajniji smještajni kapaciteti u Kumrovcu su danas  izvan turističko-ugostiteljske funkcije budući da su u njima bili smješteni prognanici iz Vukovara.

Otvaranje novih radnih mjesta pomoglo bi demografskoj obnovi i stabilnosti razvoja kumrovečkog kraja koji bi vrlo brzo mogao postati središte kongresnog, seoskog, rekreacijskog i izletničkog turizma.

Kumrovec je nositelj priznanja  Zeleni cvijet HTZ-e kao jedno od najuređenijih mjesta u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

 

Kumrovečki “Mrtvi kapitali”

Od gospodarskih subjekata u općini trenutno ne rade oni glavni, a to su bivša Valjaonica čelika, sadašnja Alba, bivša politička škola - hotel Zagorje u kojem su boravili prognanici, Znanstveno-studijski centar Kumrovec, bivši spomen dom. To je ono veliko što je nekad bilo i zapošljavalo većinu stanovništva. Danas rade Etno muzej Staro selo s 20 zaposlenika i nekoliko pogona obrade metala s približno 30 zaposlenih. Ostalo čine uslužne djelatnosti.

Vlasnik Znanstveno-studijskog centra Kumrovec je Ministarstvo znanosti i tehnologije RH. Objekt je izgrađen 1974.g., ukupne zatvorene površine 6.550 m četvornih podijeljene na dvije funkcionalne cjeline: znanstveno studijski i hotelski dio. Pored zatvorenog dijela u sklopu kompleksa su otvorene terase, prilaz i trg ukupne površine 1300 četvornih metara. Uz objekt je i ljetna pozornica s tisuću mjesta i parkiralište s 23 mjesta kao i park šuma sa četiri hektara zemljišta. Objekt je nužno obnoviti budući da je u prethodnom razdoblju bio nedovoljno održavan i  staviti u funkciju poslovno-kongresnog i turističkog centra.

Hotel Zagorje je trenutno je u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju. Objekt je izgrađen 1981.g. i  proteže se na tri kata ukupne površine 8.500 četvornih metara, a raspolaže s velikim i malim dvoranama s pratećom opremom za 225 slušatelja, kabinetima, knjižnicom, čitaonicom, sportskom dvoranom, offset tiskarom... U smještajnom dijelu su 185 soba i prateći ugostiteljski sadržaji, čak i garaža. I dalje se čeka odluka o sudbini objekta.

Rezidencijska Vila Zagorje, s četiri etaže s ukupno tisuću četvornih metara, u vlasništvu je Republike Hrvatske. Objekt je potpuno neiskorišten i propada.

Sportsko- rekreacijski centar se sastoji od glavnog nogometnog igrališta i atletskom tartan stazom, pomoćnog nogometnog igrališta, polivalentnog igrališta (rukomet, odbojka, košarka), poslovne zgrade sa svlačionicama površine 579,11 četvornih metara s pripadajućim parkirališnim prostorom. Sportski centar je 1987. godine sagrađen za potrebe Univerzijade kad je i odigrana jedna jedina utakmica. Od tada do danas navedeni prostor stoji neiskorišten. Vlasnik zemljišnih čestica i nekretnina je RH, a općina Kumrovec je posjednik sa obvezom održavanja.  Općina više ne želi trošiti stvaralačku energiju na probleme koje ne mogu riješiti, već smatra da to mora učiniti vlasnik objekata.

 

Projekti postoje

Postoji  fizibiliti studija za rješenje problema velikih objekata u Kumrovcu, ali sve je je u rukama Vlade. Postoje pisma namjere, ali...

Strateško opredjeljenje općine  Kumrovec je turizam zahvaljujući Starom selu Kumrovec, rodnoj kući Josipa Broza Tita, spomeniku hrvatskoj himni u Zelenjaku, spomeniku kulture Majke Božje Snježne, prekrasnoj okolini koja ga okružuje, a tu je i kumrovečki park. U prvom susjedstvu su, sa slovenske strane, Terme Olimje i park prirode Kozjansko, a na Hrvatskoj svega nekoliko kilometara udaljeni Klanjec s Galerijom Antuna Augustinčića i Zavičajnom zbirkom. Gosti se mogu kupati u Tuheljskim toplicama, a nekoliko kilometara je i do Desinića s Velikim Taborom koji je spomenik nulte kategorije.

 

Selektivni turizam – razviti turističke proizvode koji će stvarati iskustva

U planu je izgradnja biciklističke staze od graničnog prijelaza u Razvoru do spomenika hrvatskoj himni. Većim dijelom staza će prolaziti uz rijeku Sutlu koja je čista tzv. pastrvska voda, a o njenoj ekološkoj zaštiti brine Ribičko društvo Sutla-Klanjec. Tu je i vinska cesta jer Kumrovec ima udrugu vinogradara i vinara.

Kumrovec je član udruge Mjesta prijatelja mladih. Mladi gotovo da ne poznaju zagorsku kulturu. Stoga bi im domaćini htjeli tu kulturu približiti. Želja im je da nekadašnji Dan mladosti 25.svibnja postane Dan mladosti Europe, jer mladi u svijetu nemaju svoj praznik. To je jedna socijalna kategorija kojima bi taj dan dao priliku da se pokažu pred svijetom.

Zemljipisni položaj Kumrovca je idealan za tu ideju. Inače danas sve više turističkih organizacija stalno dovode  turiste iz Italije, Francuske i s područja država bivše Jugoslavije upravo u Staro selo, posebno zbog Josipa Broza Tita. Stranci su posebno zainteresirani za Tita pa je potrebno puno više poraditi na promidžbi Kumrovca.

 

  isprintaj članak